U moru filmova kojima smo kroz različite medije izloženi odabrati onaj pravi za djecu koja su osjetljivija može biti prava avantura. Svako dijete individua je za sebe pa stoga i različito reagira na određene podražaje. Kod neke djece nasilne scene poput ubojstva, tučnjave i sl. izazivaju strah i nelagodu pa stoga ne čudi da nakon odgledanog filma ne mogu zaspati ili imaju noćne more. Neka druga, manje osjetljiva spavaju snom pravednika i nemaju nikakvih problema. U svakom slučaju, roditelj bi trebao znati procijeniti čime se njegovo dijete može, a čime ne može nositi. Ako i niste sigurni kakav filmski sadržaj ponuditi djetetu, donosimo vam pet savjeta portala Common Sense Media koji će vam pomoći u odabiru prikladnog filma za vaše dijete.

Neka bude mirno i interaktivno

Preglasni zvukovi, galama, svađa za neku djecu mogu biti preintenzivni. Radije birajte filmove s toplim, poučnim i interaktivnim pričama koje neće pretjerano stimulirati dječji um. Izbjegavajte sve ono što bi djecu na bilo koji način moglo oneraspoložiti ili uznemiriti. Pogotovo o tome vodite računa prije odlaska djeteta na spavanje.

Bez strašnih detalja

Fabule pojedinih animiranih filmova uključuju smrt nečije bliske osobe ili gubitak kućnog ljubimca. Dijete mlađe od sedam godina ne može jasno razlikovati stvarnost i maštu pa mu pojedine filmske scene itekako teško mogu pasti. Pokušajte izbjeći filmove koji izazivaju negativne emocije.

Molim bez stereotipa

Koliko god se društvo razvija i napreduje, nažalost, rodni stereotipi u mnogim filmovima za djecu još su uvijek prisutni. Potražite filmove koji ne prikazuju klasične primjere stereotipa već one koji nude različite modele za djevojčice i dječake.

Bez borbe

Djeca se dobro ne nose sa sukobima i emocijama koje oni izazivaju. Stoga, najbolje je izbjeći filmove s većim brojem sukoba koji najčešće vode do borbe. Ako dijete slučajno svjedoči sceni nasilja, iskoristite priliku za razgovor s djetetom i recite mu da postoje bolji načini za rješavanje sukoba te kako nasilje uvijek treba izbjegavati.

Izbjegnite riječ “fuj”

Većini djece postaje neugodno kad vidi da se dvoje ljudi ljubi ili mazi, stoga birajte filmove u kojima nema intimnih scena. Tako će vrlo vješto izbjeći ono nezgodno pitanje: “Mama/tata, što oni to rade?”

5 načina da se bez TV-a zabavi dijete