Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože karakterizirana crvenilom (ekcemom), suhom kožom i svrbežom te dugotrajnim tijekom bolesti s razdobljima poboljšanja i pogoršanja. Spada u kategoriju najčešćih dječjih kožnih bolesti i često je udružen s drugim atopijskim bolestima kao što su alergijska astma, alergija na hranu ili alergijski rinitis. Neki podaci govore da oko 15 do 20 posto djece predškolske i školske dobi muku muči s atopijskim dermatitisom.

Prvi put se obično javlja između trećeg i šestog mjeseca života. U 6o posto oboljele djece simptomi se pojavljuju do druge godine, a u 90 posto do pete godine života. Najčešće, atopijski dermatitis s godinama slabi, tako da do sedme godine 50 posto djece više nema simptome, tj. do puberteta njih 70 posto ozdravi.

U dojenčadi i djece do druge godine života obično zahvaća obraze, vlasište, vrat, trup te vanjsku stranu ruku i nogu. U starije djece obično postoji sklonost lokalizaciji bolesti npr. zahvaćanju pregiba lakta, ručnog zgloba i sl. te kroničnom tijeku bolesti tj. ljuštenju i zadebljanju kože.

Što kaže priroda?

Liječenje atopijskog dermatitisa je simptomatsko i osnovni cilj je spriječiti nastanak suhe kože, ublažiti svrbež i kontrolirati osip te spriječiti komplikacije u vidu infekcija kože. Liječenje uključuje odgovarajuću njegu kože primjenom isključivo pH neutralnih sapuna te dobru hidratizaciju kože, jer je kod ove bolesti koža izrazito suha. Svakim danom sve je više onih koji se okreću prirodi koja nudi pripravke prikladne za rješavanje simptoma atopijskoga dermatitisa.

Zob

Koloidna ili čista, sitno samljevena zob, u dermatološkoj i pedijatrijskoj primjeni već je stotinama godina. Na kožu djeluje umirujuće, pročišćavajuće, hidratizirajuće i zaštitno te sprečava gubitak vlage. Njezino djelovanje pripisuje se bogatom udjelu beta glukana i polisaharida. Posebno učinkovitom pokazala se kupka od zobi koju za svoje dijete možete napraviti i sami. U gazu stavite šaku-dvije po mogućnosti organskih zobenih pahuljica, zavežite je da ne ispada u vodu, te potopite u kupku i cijedite “mlijeko”. Takva kupka djeluje protuupalno te značajno smanjuje svrbež i iritacije. Međutim, pri primjeni zobi kod djece valja biti oprezan. Neke studije pokazale su da su djeca s atopičkim dermatitisom sklona alergiji na zob, bilo u obliku hrane ili kozmetičkih proizvoda koji sadrže zob. Stoga se prije korištenja zobi kod djece konzultirajte obavezno s pedijatrom jer bi primjena zobenih kupki mogla pogoršati stanje.

Shea maslac

Biljni maslac boje slonovače, koji se dobiva iz oraha američkog shea drveta. Ovo drvo visoko je dvadeset metara, a za zrenje prvog jestivog ploda potrebno je petnaest godina. Vrlo je poznato okluzivno i protuupalno sredstvo koje pomaže kod dječje suhe i upaljene kože. Koristi se izvana jer stvara film na koži koji sprječava gubitak vlage iz kože. Može se koristiti koliko god je koži potrebno jer nema štetnog djelovanja.

Ulja i masti

Iznimno korisnima su se pokazale kreme i masti koje sadrže ekstrakt biljke gavez, s obzirom da je riječ o biljnoj zamjeni za kortikosteroide. Osim toga, vrlo dobre su i kreme na bazi nevena i noćurka, kao i ulje crnog kima, bademovo, maslinovo odnosno kantarionovo ulje. Preporučuju se i kreme s dodatkom uree ili esencijalnih masnih kiselina, kao i oralno uzimanje omega 3 (riba, ulja lana, oraha) i omega 6 masnih kiselina (noćurak, boražina).

Uzimanje antibiotika u prvoj godini života uzrokuje pojavu atopijskog dermatitisa kod beba?