Prema svim preporukama psihologa i psihijatra, djeca do 12 godine ne bi trebala provoditi pred TV-om više od sat vremena dnevno jer im prekomjerno buljenje u ekran može naštetiti u psihofizičkom razvoju i obavljanju školskih obaveza. Prema posljednjem istraživanju UNICEF-a i Agencije za elektroničke medije (AEM), djeca u Hrvatskoj u prosjeku ispred TV-a provode tri sata.

Iako TV možemo slobodno proglasiti odličnim sredstvom za zabaviti dijete, mi vam ipak predlažemo da djetetu ponudite neke druge aktivnosti koje će biti korisnije za dijete, a u kojima će sigurno uživati.

Fizička aktivnost

Bilo kakva fizička aktivnost na otvorenom ili u nekoj sportskoj dvorani predstavlja bolju opciju od sjedenja ispred televizora ili računala. Za djecu fizička aktivnost znači kretanje. Penjanje, trčanje, spuštanje niz tobogan, skakanje samo su neke od mogućnosti koje se itekako dobro mogu iskoristiti. Osim boravka na svježem zraku, ovakav vid aktivnosti omogućava djetetu fizički i mentalni razvoj. Jačaju im se kosti, manje su sklona debljanju i zdravstvenim problemima. Čak su i neka istraživanja pokazala da djeca koja se redovito kreću bolje spavaju i uče, lakše se koncentriraju te su manje sklona agresivnom ponašanju.

Kućni ljubimci

Životinje su bile i uvijek će biti najbolji prijatelji koji će dijete u sekundi odvući od TV-a. Kućni ljubimac bio to pas, mačka, ribica ili zec može igrati važnu ulogu u dječjem odrastanju. Nekoliko istraživanje je potvrdilo da život uz kućnog ljubimca blagotvorno djeluje na djecu te da životinje, na određeni način pomažu u dječjem odgoju. Dijete, preuzimajući odgovornost za životinju, uči se strpljenju, disciplini, stvaranju radnih navika, požrtvovnosti itd. Također je dokazano da su djeca koja imaju kućne ljubimce komunikativnija i lakše sklapaju prijateljstva. Kućni ljubimci pripomažu izgradnji samopouzdanja i samopoštovanja.

Knjige

Narodna izreka kaže da put prema znanju počinje okretanjem stranice pa ako već niste naučite dijete da redovito okreće stranice. Naviku čitanja treba redovito razvijati i njegovati. Djeca kojoj se čita i koja čitaju uče se razumijevanju vlastitih i tuđih osjećaja, shvaćanju i prihvaćanju socijalnih načela i odnosa. Čitanjem se i potiče razvoj govora, zapažanja, pamćenja i zaključivanja. Knjige pokreću djecu na razmišljanje, razvijanje mašte, kritičko razmišljanje i kreativnost.

Kućanske obaveze

Vjerovali ili ne, ali djeca se radeći sitne kućanske poslove osjećaju korisnima. Djeca stječu mnogre prednosti obavljajući kućne poslove od malih nogu, a jedna od njih je i učenje o tome kako obitelj funkcionira i kome pripadaju koje dužnosti. Kada se djetetu povjeri neki zadatak, raste mu samopouzdanje, ono stvara osjećaj pripadnosti i uči se odgovornosti. Imajte samo na umu da manjoj djeci treba zadavati lakše i jednostavnije kućanske poslove. Također, promislite o tome što bi djetetu moglo biti zanimljivo za obaviti.

Glazbeni instrument

Zašto ne biste djeteu predložili sviranje nekog instrumenta. Neke od njih možete i sami napraviti, koristeći malo mašte i kreativnosti. Svirajte, pjevajte, plešite… Ukoliko kod djeteta primijetite talent, možete ga upisati u neku glazbenu školu. Međutim, čak i ako ga nema, nemojte ga sputavati u uživanju u glazbi. Sluh i talent su dva različita pojma.

[PROČITAJTE I OVO: Kako pomoći djetetu da odabere idealan glazbeni instrument?]