Kada su u pitanju dječje glavice, svaki put iznova ostanemo iznenađeni količinom mašte koje one u kratkom roku mogu proizvesti. Složit ćete se da dječja mašta ponekad krije puno nelogičnosti, ali ona je zdrava i uvijek dobrodošla. Mašta djetetu pomaže rješavati probleme, razviti suosjećanje, misliti kreativno, proširiti vokabular itd.

Razvoj imaginacije kod djeteta može se primijetiti tek s razvojem govora jer tada svijet koji ga okružuje dobiva smisao. Sve do četvrte ili pete godine dijete ne može točno razlikovati maštu od realnosti.

Dječju maštu treba podržavati, razvijati, ali i usmjeravati jer je ona važan dio djetetovog razvoja. Uvijek imajte na umu da postoji nešto što je puno važnije od svake logike, a to je mašta. Sukladno tome, u nastavku slijedi nekoliko savjeta i smjernica kako uspješno poticati dječju maštu.

Zajedno čitajte knjige i izmišljajte nove priče

Neka vrijeme koje provodite u čitanju s vašim mališanom bude nezaboravno i zabavno. Razgovarajte s djetetom o mogućim završetcima priče. Za promjenu, neka vaše dijete bude glavni junak priče. Pustite sebi i djetetu mašti na volju.

Postavljajte otvorena pitanja i pitanja koja tjeraju na razmišljanje

Postavljanjem pitanja automatski omogućujete djetetu da izrazi svoje ideje i da s vama podijeli svoja shvaćanja. U isto vrijeme dajete mu do znanja da su njegove ideje vrijedne pažnje. Primjerice, možete mu postaviti sljedeća pitanja: “Što misliš da bi se dogodilo ako ja…?”, “Koja je razlika između krave i konja”?, “Na koji još način bi mogao ovo napraviti?”

Pozdravite dječje nevidljive prijatelje

Ne zatvarajte već širom otvorite vrata izmišljenom prijatelju vašeg klinca. Stručnjaci su potvrdili da se djeca kroz svoje nevidljive prijatelje lakše nose sa svojim brigama i stresovima. Dijete u izmišljenom liku vidi prijatelja s kojim bez zadrške može razgovarati. Ovo je, naravno samo faza, pa se na nju ne treba previše obazirati.

 Objeručke prihvatite ideje

Svaka ideja, ma koliko god ona na prvu zvučala suludo, dobro je došla. Ako dijete želi nositi sunčane naočale iako vani kiši ili obući odijelo Spidermana, ne tražite u tome logiku. Pustite djecu da razvijaju svoju kreativnost i da se pritom dobro zabavljaju.

Osmislite scenarij

Dok osmišljava neki scenarij za igru, dijete u svojoj glavici ujedno organizira i svoje misli, ali i razvija socijalne i verbalne vještine. Stoga, budite uz svoga mališana dok glumi veterinara, farmera, svemrica ili profesora u školi. Pridružite mu se u igri uloga i budite i vi neki od likova. Dopustite djetetu da vas vodi kroz igru.

Zagonetke i igre

Rime, zagonetke, smiješni zvukovi, fonetski glasovi tj. sve vrste verbalnih interaktivnih aktivnosti inspiriraju dječje umove. Isto tako, glazbene igračke, udaraljke i sl. također su odlične za poticanje mašte, pokreta, plesa itd. Vrijeme na otvorenom također se može dobro iskoristiti za razvijanje moždanih vijuga, pa tako npr. djeca mogu crtati u pješčaniku, graditi kućicu od drveta ili leći na travu i gledati u nebo.