Približavanjem božićnih blagdana sve češće zavirujemo u bilježnice u kojima su zapisani omiljeni recepti za božićne kolače. Upravo ti recepti već se generacijam prenose s koljena na koljeno. Danas, u ovo moderno vrijeme, često se s nostalgijom sjećamo bakinih sitnih kolača. Prhki sitni kolačići iz bakine bilježnice uvijek najprije nestanu sa tanjura. Bogati sastojci poput oraha, lješnjaka, vanilije, meda i cimeta posebno se rado dodaju u božićne kolače. Miris koji se širi iz kuhinje dok se peku, zagrijat će i najhladnije srce. No, ne treba zanemariti i novije varijante božićnih kolača s sastojcima poput praška za puding ili gustina. Upravo ovi današnji zvjezdani prozori jedan su od njih. S dodatkom tamne čokolada okus je božanstven, a kolačići se jednostvano tope u ustima.
Zvjezdani prozori od čokolade:
* 175 g margarina
* 250 g brašna
* 100 g šećera
* 1 vanilin šećer
* 1 paket praška za puding od vanilije
* 1 jaje
* pola žlićice praška za pecivo
* 200 g tamne čokolada za nadjev
Od svih satojaka umijesite glatko tijesto. Ostavite malo na hladnom. Zatim tijesto razvaljajte i režite krugove ( s manjom čašom ). Od polovice izrezanih krugova u sredini izrežite zvijezdice. Ispecite sve keksiće na 180 stunjeva oko 8 – 10 minuta. Keksi moraju ostati svjetli i mekani. Na pari otopite tamnu čokoladu i njome spajajte kekse tako da keksi s izrezanom zvjezdom ostanu gore.
Mama Željka
Više recepata božićnih kolačića potražite kod 3mame!