Zašto se bebe rađaju preuranjeno još uvijek, usprkos brojnim provedenim istraživanjima te dobroj medicinskoj skrbi trudnica u zapadnom svijetu nije još u potpunosti poznato. Stopa djece koja se rađa prije termina, odnosno prije 37. tjedna trudnoće ostaje nepromijenjena zadnjih desetljeća, otprilike 7-8% djece rađa se preuranjeno bez nekog posebnog medicinskog razloga. Iako se preuranjeni porođaj teško može spriječiti, neki razlozi koji do njega mogu dovesti ipak su poznati, kao i neki za koje kruži mišljenje u općoj populaciji da mogu do njega dovesti, a ipak je dokazano kako ti faktori nisu povezani.

Terminska trudnoća označava period od 37. do 42. tjedna trudnoće. Djeca rođena unutar tih tjedana smatraju se terminskom. Preuranjenim porodom smatra se svaki porod koji se dogodi prije 37.-og tjedna trudnoće. Medicinski termin prijevremenog poroda počinje se smatrati od 22. tjedna trudnoće kada je djetetova težina otprilike oko 500 grama, dok je još nedavno granica bila 28. tjedana trudnoće i težina djeteta od oko 1000 grama. 22. tjedan trudnoće ujedno označava granicu između pobačaja i preuranjenog poroda.

Dogovoreni preuranjeni porođaj

Ponekad se dogodi, da se zbog zdravstvenog stanja majke ili dijeta mora izazvati preuranjeni porođaj, bilo inducirani ili porođaj carskim rezom. Ta vrsta porođaja naziva se dogovorenim preuranjenim porođajem. Iako je riječ o preuranjenom porođaju, u ovoj situaciji liječnici moraju procijeniti kako je i za dijete i majku ipak bolje da se dogodi preuranjeni porođaj od nastavka trudnoće. Dogovoreni/izazvani preuranjeni porođaj događa se u otprilike 25 do 40% svih preuranjenih porođaja.

Svjetska zdravstvena organizacija preuranjene porođaje dijeli u tri skupine:

1. skupina: blago preuranjeni, a odnosi se na porod između 32. i 37. tjedna trudnoće. Gotovo 80% beba rođenih prije termina spada u ovu skupinu.

2. skupina: srednje preuranjeni, odnosi se na porode između 31. i 28. tjedna trudnoće. Oko 11% preuranjeno rođenih beba spada u 2. skupinu.

3. skupina: ekstremno preuranjeni, a odnosi se na sve porode prije 28. tjedna trudnoće, odnosno nakon 22. tjedna trudnoće. Oko 9% preuranjeno rođenih beba rađa se prije 28.-og tjedna trudnoće.

Zdravstvena stanja koja se najčešće povezuju s preuranjenim porođajem

Određena zdravstvena stanja utječu na povećani rizik preuranjenog porođaja i najčešći su razlozi za njegovo pokretanje.

Prijevremeno puknuće vodenjaka

Otprilike 33% beba rađa se prijevremeno zbog ovog razloga. Uglavnom do preranog puknuća vodenjaka dolazi iz nepoznatih razloga, no može biti povezano s vaginalnom ili infekcijom mokraćnog mjehura. Liječnicima je teško otkriti zašto je infekcija nastala, jer može se dogoditi da je vodenjak već puknuo ranije i voda lagano curi te je zbog toga nastala infekcija, a moguće je da je vodenjak puknuo zbog već ranije infekcije koja je oslabila membrane i izazvala puknuće vodenjaka.

Urinarna infekcija

Nije neobično da trudnice u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće razviju jaču upalu mokraćnog mjehura. Ponekad, upala mjehura može biti okidač preuranjenog pobačaja. Važno je znati da upala mokraćnog mjehura za vrijeme trudnoće nema uvijek tipične simptome upale kao što to inače biva kada žena nije trudna. Moguće je da trudnica nema problema s mokrenjem no ima povišenu tjelesnu temperaturu i bolove u donjem dijelu trbuha kao i u leđima, što može upućivati i na upalu bubrega.

Blizanačka ili više plodna trudnoća

Trudnice koje nose blizance imaju veliku šansu za prijevremeni porod. Razlozi zašto većina blizanačkih trudnoća završava prije 37. tjedna nisu u potpunosti jasni, no na to uglavnom utječu brojne komplikacije koje za vrijeme takve trudnoće prate majku, poput učestalo visokog krvnog tlaka, ili bebe koje su najčešće premalene za svoju gestacijsku dob. Gotovo 50% blizanačkih trudnoća završava prije 37. tjedna trudnoće, dok one s trojkama završe prije 37. tjedna u 80 do 95 % slučajeva.

Trudnoća nakon umjetne oplodnje ili liječenja plodnosti

Trudnoće nakon tretmana plodnosti i umjetne oplodnje često završavaju kao višeplodne. Ako žena nosi više djece, veća je vjerojatnost za prijevremeni porod. Zadnjih nekoliko godina liječnici savjetuju umetanje do 2 oplođena jajašca odjednom, zato što provedena istraživanja nisu dokazala da će trudnoća završiti uspješnije ako se umetne više jajašaca odjednom. Osim toga, žene koje začnu jednoplodnu trudnoću nakon umjetne oplodnje također imaju veću šansu za preuranjeni porod, a razlozi zašto je to tako nisu u potpunosti poznati.

Prethodni preuranjeni porođaj

Trudnice koje su u prethodnim trudnoćama rađale prije 37. tjedna imaju povećan rizik od ponovljenog preuranjenog porođaja. Ovo se dakako odnosi na trudnice kojima je porod započeo spontano, a ne odnosi se na trudnice kojima je prijašnji porod zbog zdravstvenih razloga ranije induciran.

Preuranjeno otvaranje vrata maternice

Za statistički gledano manju grupu trudnica, jako uranjeni porod ili kasni pobačaj može biti izazvan preranim otvaranjem cerviksa što uglavnom nije popraćeno nikakvom boli, a najčešće se događa između 12. i 28. tjedna trudnoće. Najčešći razlog je oslabljenje mišića vrata maternice, no razlozi u potpunosti nisu jasni.

Zdravstveno stanje trudnice je loše

Ako je zdravstveno stanje trudnice općenito loše, te liječnici zaključe kako je nakon dolaska 37. tjedna trudnoće preriskantno nastaviti s trudnoćom, najčešće dolazi do indukcije ili po potrebi, carskog reza. Tu je najčešće riječ o trudnicama koje imaju otprije poznate zdravstvene probleme, poput bolesti bubrega, ali i bolesti koje su se razvile tijekom trudnoće, poput visokog krvnog tlaka.

Zdravstveno stanje bebe je loše

U nekim slučajevima zbog dobrobiti bebe, liječnici sugeriraju preuranjeni porođaj, a najčešće se radi o problemima s posteljicom, odnosno njezinim nepravilnim funkcioniranjem.

Trudničke komplikacije

Trudničke komplikacije poput previše ili premalo amniotske tekućine oko bebe te krvarenje u kasnoj trudnoći često utječu na izazivanje preuranjenog porođaja.

Opasan pad ili automobilska nesreća

Opasan pad, posebno onaj na trbuh ili automobilska nesreća mogu izazvati trudove i preuranjeni porođaj, ali i krvarenje iz posteljice. Stanje koje je potrebno pratiti uz liječničke sugestije.

Osim medicinskih, postoje i “životni” razlozi koji mogu utjecati na pojavu preuranjenog porođaja. Najčešći razlozi za povećanje rizika preuranjenog porođaja su:

  • fizički rad
  • korištenje alkoholnih i ostalih supstanca
  • stres
  • ako trpite fizičko (ali i psihičko) nasilje