Inducirani porod je skup tehnika i lijekova kojima liječnici izazivaju porod. Induciranje poroda je djelomično preuzimanje prirodnog procesa u ruke medicine – izazivaju se trudovi, ali se sam porod odvija “prirodnim”, odnosno vaginalnim putem.

U kojim se slučajevima provodi inducirani porod?

Postoji nekoliko situacija u kojima će žena vrlo vjerojatno ili sigurno biti podvrgnuta induciranom porodu. To su:

Kad se beba prenese
Tolerira se oko 14 dana nakon termina, odnosno liječnici čekaju 40 + 2 tjedna prije nego predlože inducirani porod. Neke mame koje točno znaju datum začeća i ne računaju termin prema zadnjoj menstruaciji, čak i tada odbijaju inducirani porod zbog greške u računanju začeća i poroda. Trude se pričekati kako bi porod bio prirodan. Druge ipak slušaju liječnike i pristaju na tu opciju. Naime, kod prenesenih beba može se javiti niz komplikacija s posteljicom, koja bebu više ispravno ne opskrbljuje hranjivim tvarima pa je važno porod napraviti do određenog termina.

Kad je beba prevelika i preteška
Doista se često dogodi da je mama sitnije tjelesne konstitucije, a nosi bebu tešku recimo 4,5 kg i dugu 52 cm. U tom slučaju liječnici ne žele riskirati i odlučuju se na pomoćne tehnike kako bi potaknuli jače trudove i brže i lakše porodili veliku bebu. Međutim, kako svjedoče na forumima, mnoge mame bile su bespotrebno podvrgnute induciranim porodima, jer mjerenje veličine bebe ultrazvukom može varirati za 20%, odnosno nije sasvim precizno i pouzdano. Liječnik često procijeni da je beba velika, a onda se rodi bebica “normalne” težine i dužine. Inducirani porod kod zdrave bebe i uredne trudnoće nikad se ne zakazuje prije kraja 39. tjedna trudnoće (a čak i tada tek nakon temeljitih testova kojima se provjerava zrelost pluća bebe).

Kad je plodna voda zamućena i mekonijska
Kod prenošenih beba i nekih infekcija često se javlja tzv “zamućena” plodna voda i ona je obično znak da je potrebno bebu što prije poroditi. Kad je voda “zelena” ili mekonijska, govorimo o plodnoj vodi u kojoj se nalazi feces. Naime, beba u trbuhu može se nagutati stanica, epitela i drugih tvari koje plivaju u plodnoj vodi, pa te tvari prođu kroz njezin probavni sustav i bebica ih doslovno pokaki dok je još u majčinu trbuhu. No, mekonijska plodna voda u visokoj trudnoći znak je ugroženosti ploda i jasan signal da beba mora doći na svijet što prije.

Kod curenja plodne vode
Ponekad se dogodi da vodenjak ne pukne na donjem dijelu, već negdje pri vrhu, pa plodna vode ne iscuri brzo i poput mokraće, već lagano kapa i curi u kapljicama. Neke mame teško ovo stanje razlikuju od iscjetka, no možda je najsigurnije znati po boji. Iscjedak je svilenkast, sluzav, svijetlo žućkasti ili bijeli, a plodna voda je zamućena bjelkasta voda. Ako se to dogodi, najbolje je odmah otići liječniku, jer kod curenja plodne vode žena se odmah upućuje u rodilište.

Kod visokog krvnog tlaka
Kada mama muku muči s visokim krvnim tlakom u trudnoći, postoji opasnost od tzv. preeklamspije koja može fatalno završiti i za bebu i za mamu. Stoga ne čudi da je visoki tlak dovoljan razlog da liječnik odredi inducirani porod.

Kod težih bolesti
Ukoliko mama ima dijabetes, kroničnu bolest bubrega, bolest srca ili bilo koju drugu akutnu ili kroničnu bolest, najvjerojatnija opcija bit će inducirani porod.

Kad pukne vodenjak, ali nema trudova
U ovom slučaju liječnici će prvo pričekati nekoliko sati da se trudovi prirodno počnu javljati (maksimalno 24 sata iako u praksi vrlo brzo odrede inducirani porod kako ne bi došlo do infekcija u maternici i rodnici koje mogu naštetiti bebi). Isto tako inducirani porod se određuje ako su trudovi vrlo neredoviti, u različitim intervalima, spori i mučni.

Kad se mama tako dogovori s liječničkim timom
Neke žene dogovore se sa svojim doktorom za datum i odlučuju na inducirani porod kako bi bile sigurne da će ih poroditi baš taj liječnik i da neće upasti u neki nezgodan termin.

 

Ima li trudnica izbora?

Tri osnovne tehnike koriste se kod induciranog poroda – bušenje vodenjaka, drip (ili gel) i epiduralna anestezija. Međutim, ove se tehnike kombiniraju i ne primjenjuju se uvijek sve, već po individualnim potrebama i različitim redosljedom.

Važno je znati da se svaka trudnica može usprotiviti bilo kojoj od ovih tehnika uz uvjet da potpiše dokument da prihvaća rizik i da je svjesna svoje odluke. Naime, još uvijek nije u potpunosti rasvijetljeno kakve (dugotrajne) posljedice drip i epiduralna ostavljaju na dijete i majku, postoje razni medijski napisi koji ne idu u prilog ovim tehnikama i neke žene koje su imale urednu trudnoću ih jednostavno odbijaju (posebno epiduralnu anesteziju). Druge pak se ne usude odlučivati o tijeku poroda same (posebno prvorotkinje, neiskusnije i manje informirane trudnice) te im ne preostaje drugo nego vjerovati liječnicima i pustiti ih da rade svoj posao.

Ovo spominjemo zato što se često događa da se trudnicama daju razni lijekovi, a da ih se o tome uopće ne informira i ne pita. Mnoge žene žale se da su osjećale kako mogu roditi prirodnim putem, željele su to napraviti na svoj način, prirodno, postepeno, ali se njihova pitanja, želje i strahovi nisu slušali niti su dobivale informacije što se na njihovom tijelu poduzima u svrhu poroda. Stoga sve češće čujemo kako je inducirani porod postao rutina i ne primjenuje se samo kao pomoćno sredstvo kod posebnih slučajeva, već se drip, gel, epiduralna i drugi lijekovi koriste kao standard kako bi za medicinsko osoblje prvenstveno sve išlo lakše, brže i manje rizično.

U svakom slučaju dobro je znati da imate izbora odrediti kakav porod želite ako ste zdrava trudnica, ako je trudnoća bila uredna i ako se beba uredno razvila i nema nekih posebnih rizika za njezino zdravlje. Dobro promislite što želite, ostavite otvorenu i mogućnost da ćete se predomisliti (naime neke mame koje su zabranile epiduralnu uslijed jako bolnih trudova su je ipak zatražile jer nisu mogle izdržati bol), porazgovarajte s liječnikom o eventualnim rizicima i obavijestite o svojim odlukama sve koji će biti prisutni na vašem porodu.

Kako izgleda inducirani porod?

1. Pregled
Standardna procedura kako bi se utvrdilo stanje bebe, testirala plodna voda i pregledala majka prije početka poroda.

2. Induciranje gelom
Ako je pukao vodenjak, ali trudnica nema trudova, neki liječnici odlučit će se za premazivanje grlića maternice Prepidil gelom za omekšavanje grlića, pojačavanje i poticanje trudova kod induciranog poroda. Uz gel neke žene dobiju i kisik (ako su previše uzbuđene ili imaju problema s disanjem) koji mogu koristiti tijekom cijelog poroda. Nanošenje gela ne boli, ne pecka i treba mu minimalno sat vremena da počne djelovati.
Liječnik će ga nanijeti i više puta kako bi dobio željene rezultate, jer gel kod nekih žena ne djeluje ni brzo niti potpuno. Ako se gel pokaže kao neučinkovit, sljedeći postupak je drip i vrlo često ove tehnike i lijekovi idu ruku pod ruku kod induciranog poroda.

3. Brijanje i klistir
Standardni postupak pripreme za porod kojim se umanjuje mogućnost zaraze bebe bakterijama na vanjskom dijelu rodnice, odnosno prilikom izlaska iz rodnice.

4. Probijanje vodenjaka
Ako nije došlo do spontanog puknuća vodenjaka, a trudnica je otvorena barem tri prsta, prije davanja dripa liječnik će obaviti bušenje vodenjaka. Ovaj postupak ne boli ništa više od standardnog vaginalnog ginekološkog pregleda. Ponekad se trudnici prvo daje drip, pa dok se očekuje intenziviranje trudova, usput napravi i bušenje vodenjaka.

5. Drip
Drip je naziv za infuziju hormona oksitocina u fiziološkoj otopini koji se daje za stimulaciju trudova ako se ne javljaju prirodno, ako su neredoviti, spori, nejednakog intenziteta. Drip će pojačati trudove i regulirati ih. Ukratko, možemo reći da se radi o umjetno izazvanim trudovima koji potiču porod. Ako trudnica ima problema s tlakom, drip može dobiti i u obliku tablete. Primalje će postupno povećavati dozu dripa, a neke žene s njime idu i u rađaonu i primaju ga sve dok se ne začuje bebin plač.

6. Epiduralna anestezija
Kada su trudovi toliko jaki da bol razara trudnicu, anesteziolog će dati lokalnu anesteziju poznatu i kao epiduralna koja privremeno “umrtvljuje” zdjelični dio i otupljuje bol. Epiduralnu možete dobiti na zahtjev i prije nego što uopće znate koliko će vas boljeti, a možete je i odbiti. Ona gotovo sigurno ide, bez obzira želi li mama ili ne kod ovih slučajeva: visoki tlak, dugi porod, dijabetes i problemi sa srcem i plućima.
bipo slika u clanak 250x250pxInjekcija se daje tako da trudnica što više izboči donji dio kralježnice unatrag (npr. iz sjedećeg položaja), a uz epiduralnu liječnici će ponekad dati i kisik (ako ga trudnica već ne dobiva) te infuziju da ne bi previše pao tlak.
Sama injekcija će malo zapeckati, ali trebala bi umanjiti bol trudova i poroda. Ipak, neke mame svjedoče kako im je epiduralna zahvatila sam jedan dio (lijevi ili desni), kako su svejedno osjećale bol. Manju, ali su je osjećale. Stoga se raspitajte o anesteziologu i njegovom iskustvu. Ako vam već daje anesteziju, neka onda od nje bude koristi.

7. Porod
Inducirani porod u najvećem broju slučajeva završava happy endom (iako često uključuje i izvlačenje djeteta vakuumom), no ako dođe do nekih komplikacija, trudnica se odmah upućuje na carski rez.

 

Negativne strane induciranog poroda

Drip je postupak nakon kojeg se većini mama jako zamjerio inducirani porod. Naime, neke će žene poslije dripa dobiti trudove, koji će biti bolni, ali će biti u pravilnom ritmu i rezultirati relativno brzim porodom. No, ne ide kod svih mama baš sve tako lagano. Mnoge kažu da nisu imale nikakvu kontrolu nad trudovima koji su dolazili jedan za drugim bez stanke, vrlo intenzivni i bolni. Toliko bolni da su žene buncale, gubile se, drhtale, a neke čak padale u nesvijest.

Zbog toga epiduralna gotovo uvijek ide s induciranim porodom, no i tu postoje rizici. Kod majke može doći do mučnine, povraćanja, ošamućenosti. Kod djeteta se može smanjiti refleks disanja.

Eventualni negativni utjecaj dripa i epiduralne na dijete još uvijek nisu u potpunosti istraženi.

 

Pozitivne strane induciranog poroda

Kada je inducirani porod dogovoren s liječnikom i na određeni termin, velika je prednost ta da trudnica dolazi u bolnicu bez trudova, ležerno odradi sve pripremne radnje, ima vremena upoznati osoblje koje nije pod stresom jer će imati kontrolu nad cijelim procesom, vjerojatno nemaju gužvu u rađaoni i mogu se posvetiti s punom pažnjom naručenoj trudnici.

Sva priprema za porod (pregled, brijanje i klistir) dobiva se u vrijeme kad još ništa ne boli pa je podnošljivije. Nakon pripreme trudnicu se polako i smireno smješta u predrađaonicu i priključuje na drip preko infuzije. Ispočetka su trudovi slabiji pa sve jači (kao i prirodni). U međuvremenu joj probuše vodenjak i kada procjene da su trudovi dovoljno jaki prebace je zajedno s dripom u rađaonicu.