Plodna voda je tekućina koja okružuje bebu u maternici. Ona služi kao jastuk koji štiti dijete od ozljeda te omogućuje dovoljno prostora za djetetov rast, kretanje i razvoj. Plodna voda također štiti pupčanu vrpcu kako se ne bi našla stisnuta između djeteta i stijenke maternice. Količina plodne vode pomaže u održavanju regulacije djetetovog urina što je od izuzetne važnosti za njegovu dobrobit.

Plodna voda nastaje ubrzo nakon začeća. Pomoću nje, beba koja raste i razvija se, u mogućnosti je preseliti se u maternicu do poroda.

U nekim slučajevima, količina plodne vode može biti premala. To stanje naziva se oligohidramnija i može biti vrlo opasno po život djeteta. Može se dogoditi u bilo kojem razdoblju trudnoće, ali se najčešće događa tijekom zadnjeg tromjesečja.

Uzroci premale količine plodne vode mogu biti:

– prerano pucanje vodenjaka (prijevremeno prsnuće plodnih kanala),

– prerano djelomično ili potpuno odvajanje posteljice od unutarnje stijenke maternice prije poroda,

– određeni zdravstveni problemi kod majke, kao što su kronični visoki krvni tlak ili visoki krvni tlak u kombinaciji s viškom proteina u urinu nakon 20 tjedana trudnoće (preeklampsija),

– upotreba određenih lijekova, kao što su ACE inhibitori tj. inhibitori angiotenzin konvertirajućeg enzima koji se primarno koriste za liječenje hipertenzije i kongestivnog zatajenja srca,

– određeni zdravstveni problemi kod beba, kao što su ograničeni rast, problemi u radu bubrega ili urirarnog trakta ili genetski poremećaj.

Budući da je plodna voda neophodna za razvoj mišića, udova, pluća i probavnog sustava djeteta, njezina premala količina može biti veliki problem u ranoj trudnoći te najčešće uzrokuje pobačaj, rođenje mrtvorođenčeta ili poteškoće u razvoju organa nerođenog djeteta.

Ako vam je dijagnosticirana premala količina plodne vode, liječnik će pomno pratiti vašu trudnoću kako bi se spriječile moguće komplikacije te će vam preporučiti konzumiranje što više tekućine.

Ukoliko je količina plodne vode zabrinjavajuće mala, liječnik najčešće izvodi postupak gdje u plodne kanale dovodi dodatnu količinu tekućine, kemijski sličnog sadržaja kao plodna voda.