Što je TORCH test?

TORCH je test krvi na navedene grupe bolesti :
1.  T oksoplazmoza
2.  O stale infekcije – sifilis, hepatitis B, varicella zoster
3.  R ubeola – virus koji izaziva bolest sličnu rubeoli (German measles)
4.  C itomegalovirus ili CMV
5.  H erpes simplex virus – uzročnik genitalnog herpesa.

Simptomi koji ukazuju da treba napraviti TORCH test

Mogući simptomi u trudnoći su preniska razina trombocita u krvi, kožni osip i veoma niska težina djeteta u odnosu na potrebnu težinu koju je dijete trebalo dosegnuti u dosadašnjoj fazi razvoja. Moguća su oboljenja jetre koja mogu ujedno dovesti i do žutice. Kod djeteta postoji opasnost od mentalne retardacije, raznih srčanih mana, gluhoće te encefalitisa.

Rezultati testa

Rezultati TORCH testa nam pokazuju jesu li i u kojoj mjeri antitijela na sve gore navedene infekcije prisutne u našem tijelu. Ako su rezultati testa pozitivni, to znači da su pronađena IgM ili IgG antijela specifična za uzročnike infekcije koji se ispituju. Ako je TORCH test pozitivan na IgM antitijela, neophodno je dodatno testiranje koje će potvrditi infekciju. Pozitivan TORCh test na IgG antijela ukazuje da je trudnica bila zaražena u prošlosti s nekim uzročnikom s TORCH liste. Obično se u takvim slučajevima TORCH test ponavlja za 10 do 14 dana. Ako količina antitijela naraste u drugom testu, to znači da je infekcija nedavno bila prisutna. Negativni rezultati smatraju se normalnima.

Imajte na umu da je rano otkrivanje i liječenje infekcija od presudne važnosti za sprečavanje komplikacija i težih poremećaja kod bebe tijekom trudnoće i nakon porođaja.

OGTT testiranje u trudnoći