Citomegalovirus ili CMV prenosi se s čovjeka na čovjeka razmjenom tjelesnih tekućina, najčešće sline i sluzi. To je široko rasprostranjen ljudski virus koji inficira velik dio ljudske populacije, a nakon primarne infekcije zauvijek ostaje u organizmu domaćina.

Ljudi sa zdravim imunitetom virusnu će zarazu preboljeti uz povišenu temperaturu i glavobolju te stvoriti antitijela, ali ako se ovim virusom zarazi trudnica, stvari mogu postati puno ozbiljnije.

Naime, trudnica zaražena citomegalovirusom uopće ne treba imati nikakvih simptoma, no virus može preko posteljice inficirati fetus, odnosno bebu u razvoju sa strašnim posljedicama – trajnim oštećenjima i invaliditetom. Najčešće se radi o trajnom oštećenju sluha i/ili vida, centra za razvoj govora i drugim ozbiljnim intelektualnim poteškoćama.

U razvijenim zemljama, jedno od pet djece zaraženo citomegalovirusom imat će trajne posljedice. Ovaj virus vodeći je infektivni uzrok invaliditeta kod djece u razvijenim zemljama.

Znanost još uvijek nema odgovor na pitanje po kojem mehanizmu ovaj virus inficira bebu no sumnjaju da virus prvo zarazi stanice posteljice, tamo se razmnožava i potom ulazi u bebin krvotok putem krvnih žila posteljice.

Isto tako, znanstvenici ne znaju kako CMV uzrokuje gubitak sluha i intelektualne poteškoće, ali pretpostavljaju da direktno „napada“ unutrašnje uho te neuralne matične stanice koje su gradivni materijal za razvoj bebina mozga. Infekcija remeti diobu tih stanica, odnosno razvoj mozga kao organa i njegovo sazrijevanje. Isto tako, citomegalovirus sprječava zdravi razvoj posteljice, a time i zdravi dotok kisika i hranjivih tvari u bebin organizam.

Većina trudnica ne zna za infekciju citomegalovirusom

Većina trudnica nisu ni svjesne da su zaražene jer nemaju nikakvih simptoma, a oko 80% nije nikada ni čulo za ovaj virus. Kampanje koje bi informirale i osvijestile buduće majke o citomegalovirusu vrlo su rijetke , a itekako potrebne. Svaka trudnica mora znati za ovaj virus i dobiti informacije kako prevenirati infekciju i zaštititi svoju bebu.

Zaraza CMV se može izbjeći

Međunarodni tim stručnjaka za CMV izdao je nekoliko preporuka trudnicama kojih se treba držati kako bi se spriječila zaraza ili barem umanjio rizik od zaraze citomegalovirusom.

Ukoliko imaju starije dijete, trudnice trebaju paziti da ne dođu u kontakt s njihovom slinom i urinom. Naime, CMV može se nalaziti u slini i urinu djeteta i tamo mirovati čak šest mjeseci prije no što se pojavi simptomi zaraze.

Stoga bi bilo dobro ne dijeliti hranu, vodu, ručnike i druge predmete na kojima se može naći slina starije djece. Treba izbjegavati stavljanje dude u usta, ljubljenje u usta gdje bi moglo doći do kontakta s djetetovom slinom. Nakon prematanja ili čišćenja nosića, trudnica bi trebala dobro oprati ruke sapunom.

Među druge preventivne mjere spadaju one koje vrijede i kod svih drugih zaraznih bolesti – redovito pranje ruku nakon vožnje u javnom prijevozu, posjete liječniku i dodirivanja površina na kojima se nalaze klice. Također, preporučuje se izbjegavanje seksualnih odnosa s nepoznatim partnerima.

Može li se CMV liječiti?

Za sada ne postoje terapije kojima bi se liječila infekcija CMV-om tijekom trudnoće. U tijeku su ispitivanja cjepiva protiv CMV virusa i prvi rezultati očekuju se do 2019. godine. Do tada, najbolje je držati se strogih higijenskih preventivnih mjera i u slučaju bilo kakve sumnje inzistirati od liječnika da se naprave potrebna testiranja i pretrage.