Godine istraživanja pokazuju kako djeca rođena carskim rezom najčešće u kasnijoj dobi razvijaju određene zdravstvene probleme. No, najnovije istraživanje otkriva kako nisu sve bebe rođene carskim rezom pod jednakim rizikom razvoja bolesti.

Istraživanje je provedeno na bebama rođenim u terminu koje su bile prvo dijete. Provedeno je u Škotskoj u periodu od 15 godina i pratilo je dugotrajan učinak poroda carskim rezom. Jedno je od najopsežnijih i najduže provedenih istraživanja na temu kako planirani carski rez utječe na zdravlje djece za razliku od drugih vrsta poroda.

Rezultati istraživanja ukazuju na više problema sa zdravljem kod djece rođene planiranim carskim rezom za razliku od onih rođenih hitnim carskim rezom ili vaginalnim putem. Rezultati sugeriraju da je za bebe zdravije iskušenje trudova i nepredvidiv završetak poroda, iako završi i neplaniranim kirurškim porodom.

Važno je znati ove podatke, s obzirom na to da je broj carskih rezova u velikom porastu, kako u Hrvatskoj, tako i u SAD-u, gdje je gotovo svako treće dijete rođeno carskim rezom. Posebno su u porastu planirani carski rezovi za koje ne postoje medicinske indikacije, gdje je vidljiv rast s 3,3 % 1991., na 5,5 % u 2001. godini.

Doktorica Miread Black sa Sveučilišta u Aberdeenu, glavna provoditeljica istraživanja, potaknuta upravo porastom carskih rezova u rodnoj Škotskoj i ostatku svijeta, željela je saznati da li djeca rođena na taj način pate ili imaju određene posljedice zbog načina na koji su rođena. Misao vodilja prije provođenja istraživanja bila je: “ako su djeca rođena prirodno, ona dolaze u kontakt s majčinim bakterijama koja dokazano poboljšavaju imunološki sustav djeteta, pa čak i ona čiji porod započne prirodno, a završava carskim rezom imaju određeno izlaganje bakterijama, dok ona čiji je porod zakazan unaprijed propuštaju cijeli proces”.

Osim utjecaja na dijete, planirani carski rez ima utjecaja i na majku, čije tijelo se tijekom cijele trudnoće, a posebno u zadnjim tjednima intenzivno priprema za porod, za čiji je ishod na kraju uskraćeno.

Zaključci istraživanja

Ovo opsežno i dugotrajno istraživanje pratilo je od rođenja do 15. godine života 321 287 djece od čega je gotovo 4 % rođeno planiranim carskim rezom, dok je 17 % rođeno hitnim carskim rezom. Otkrivena je povezanost djece rođene planiranim carskim rezom, ali i one rođene hitnim carskim rezom s povećanim rizikom zdravstvenih problema, poput alergija, astme i sklonosti debljanju, te se povezuje s povećanim rizikom dijabetesa tipa 1. No, važno je naglasiti da iako obje vrste carskog reza pokazuju veću sklonost djece kasnijim zdravstvenim problemima, ipak je veća razlika u korist negativnim posljedicama kod djece rođene planiranim carskim rezom. Najveća razlika odnosi se na kasniji razvoj dijabetesa tipa 1 kod djece rođene planiranim carskim rezom, koja su imala 35 % više oboljenja od ostale djece. Najčešća bolest koja se općenito razvila kod djece rođene carskim rezom je astma.

Zaključci istraživanja govore kako je prirodni porod najbolji lijek i zaštita od budućih razvoja bolesti kod djece. I liječnici su još uvijek pomalo zbunjeni zašto se vaginalan porod odnosi toliko “zaštitnički” prema djetetu, no vjeruju da je riječ o prirodnom djelovanju tijela i radu hormona majke, posebno oksitocinu koji pomaže u prilagođavanju fetusa na trudove i porod, održava krvotok djeteta i održava ga budim i spremnim za vanjski svijet i dojenje. Vaginalan porod smatraju savršenim prirodnim dosegom čiju ravnotežu, osim zbog medicinskih indikacija, nije potrebno narušavati. Osim toga, iznimno su i važne majčine bakterije koje dijete dobiva rađajući se vaginalni putem.