Rođenje djeteta zaista je najljepši događaj u životu većine ljudi, no sam porod ponekad jednostavno ne ide onako kako smo to zamislili. Većina žena već unaprijed zna što želi, planira li uzimati lijekove, epiduralnu ili želi u potpunosti prirodan porod, no većina nikad nije spremna ako je zadesi hitan carski rez. Hitan carski rez uglavnom nikad nije na popisu želja za dovršetak poroda, a ponekad je potreban kako bi se spriječio nastanak zdravstvenih komplikacija za rodilju ili bebu ili kako bi se spasio život majci i bebi.

Carski rez kirurški je završetak poroda bebe kroz rez na majčinu trbuhu i maternici. Ako je porod u tijeku i nastupile su komplikacije, tada se izvodi hitan carski rez. Carski rez također može biti zakazan i unaprijed ako se rodilja ili beba nalaze u stanju da je nemoguće porod dovršiti vaginalnim putem, no svaki unaprijed planirani carski rez, neovisno o medicinskom stanju, ne smatra se hitnim.

Za vrijeme poroda liječnik odlučuje da je potreban hitan carski rez ako:

– dolazi do naglog pada broja otkucaja srca bebe i problema s disanjem odnosno do fetalnog distresa

– dolazi do problema s posteljicom i pupčanom vrpcom

– je beba prevelika, a zdjelica rodilje preuska, odnosno beba ne može proći kroz porođajni kanal

– sam porod traje predugo i nema nikakvog napretka

– je majka iscrpljena duljinom poroda ili se javlja neki drugi medicinski zabrinjavajući razlog.

Za vrijeme carskog reza, bio on hitan ili već unaprijed planiran potrebna je, i koristi se, neka vrsta anestezije. Ako ima dovoljno vremena, a to je najčešće kod unaprijed planiranog carskog reza, koristi se epiduralna ili spinalna anestezija, koja omogućava rodiljama budnost tijekom postupka i mogućnost da odmah vide svoje dijete. Ako je carski rez hitan i beba se mora poroditi brzo, najvjerojatnije je da će biti korištena opća anestezija.

Za vrijeme priprema za operaciju sestra postavlja kateter kako bi mjehur ostao prazan, kao i braunilu u ruku preko koje dolazi infuzija, ali i ostali potrebni lijekovi te vjerojatno i masku s kisikom.

Rizici i moguće komplikacije koje donosi

Carski rez smatra se rutinskom i uglavnom sigurnom operacijom, no s obzirom na to da je ipak riječ o operaciji postoje određeni rizici i moguće komplikacije:

– pojačano krvarenje nakon poroda

– mogućnost infekcija

– alergijske reakcije na lijekove

– mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka

– moguće ozljede majčinih unutarnjih organa

– mogućnost ozljede bebe

Vrijeme oporavka

Oporavak nakon carskog reza duži je i bolniji nego oporavak od vaginalnog porođaja. U početku snažna bol na području reza s vremenom će oslabiti, no za vrijeme intenzivnih bolova posavjetujte se s liječnikom oko uzimanja tableta protiv bolova, posebice ako dojite.

U prvim danima nakon zahvata vjerojatno ćete se također osjećati veoma umorno i pospano. Normalno je i otežano kretanje što automatski znači da se i novim majkama otežano brinuti za bebu. No upravo iz tih razloga u bolnici ćete ostati nešto duže (najčešće 5 – 7 dana) gdje bi vam trebala biti pružena sva potrebna pomoć oko brige za novorođenče.

Također je važno naglasiti kako je potrebno izbjegavati dizanje teških predmeta barem 8 tjedana nakon operacije, a optimalna težina podizanog predmeta je težina vaše tek rođene bebe.

Istina je da će vas ova operacija koja se najčešće izvodi kako bi spašavala živote ograničiti u mnogim stvarima nakon poroda, no ono što morate učiniti kako bi si olakšali i ubrzali oporavak je: odmaranje, ležanje, kratke šetnje (za početak samo po kući), konzumiranje zdrave i raznolike hrane i najvažnije, ne ustručavajte se zatražiti pomoć od obitelji ili prijatelja u brizi oko bebe ili kućanskim poslovima.