Bjelančevine ili proteini sve se češće spominju kad je u pitanju zdrava prehrana, a posebno su važni sportašima i rekreativcima. Upravo su oni ključni za izgradnju mišićnog tkiva, te je povećan unos proteinskih namirnica prepoznat i u procesu mršavljenja i oblikovanja tijela.Bez obzira koji je vaš razlog za odluku o unosu većih količina proteina u prehranu, ponekad je jelovnik dosta teško prilagoditi. Tu često “uskaču” proteinski dodaci prehrani.

Nema sumnje kako su takvi dodaci, često u obliku praha koji dolazi u više okusa, učinkoviti. Međutim, ponekad je njihova cijena jednostavno previsoka. Stoga vam tu mogu pomoći namirnice koje prirodno sadrže protein u većim količinama, a neki od shakeova mogu vam poslužiti kao savršen proteinski međuobrok.

Čokoladni proteinski shake

Okus čokolade je, može se reći, univerzalan i većini ljudi odgovara. Sad je pravo vrijeme da isprobate novo izdanje omiljene poslastice, krcato proteinima. Za ovaj shake potrebno vam je:

150 g Grčkog jogurta

10 badema

Dvije žlice kakaa (nezaslađenog)

Pola žlice cimeta

1 srednje velika banana, narezana na kockice i smrznuta

150 ml mlijeka (najbolje bademovog)

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok se ne povežu. Banana i bademi osigurati će vam dovoljnu količinu proteina, a ovaj je shake i dovoljno lagan, te je odličan izbor prije treninga ili fizičkog napora.

Shake od zobenih pahuljica i bobičastog voća

Zobene pahuljice pronašle su put do mnogih stolova, te su jedno od omiljenih jela za dobar početak dana. Zobenu kašu moguće je napraviti u bezbroj varijanti, budući da se zbog neutralnog okusa dobro slaže s većinom namirnica. U ovom shakeu, zobene su pahuljice preuzele ulogu sporednog sastojka, dok glavnu riječ vodi bobičasto voće. Biti će vam potrebno:

150 g Grčkog jogurta

Pola šalice smrznutih borovnica

Četvrtina šalice smrznutih malina

5 smrznutih jagoda

2 velike žlice zobenih pahuljica

Jedna žlica meda

Jedna šalica bademovog mlijeka

Također ubacite sve sastojke u blender i čekajte da se povežu. Po želji možete ubaciti i nekoliko kockica leda, budući da je ovaj shake ljetnog okusa. Zobene pahuljice također su odličan izvor proteina, te će vam osigurati energiju potrebnu za početak dana.

Shake od malina i badema

Ovo je jedan od napitaka koji će vam osigurati dovoljan unos proteina, vlakana, te zdravih masnoća, a usto je izvrsnog okusa i držat će vas sitima duže vrijeme. Stoga je također jedna od odličnih zamjena za klasični doručak na koji ste navikli. Za njega će vam trebati:

150 g Grčkog jogurta

Pola šalice smrznutih malina

Jedna žlica meda

Jedna žlica chia sjemenki

Pola šalice bademovog mlijeka

Nekoliko badema

Nekoliko kapi ekstrakta badema

Sve sastojke stavite u blender, pričekajte da se dobro povežu, i uživajte! U ovom shakeu naglasak je na chia sjemenkama koje odlikuje neutralan okus, te se dobro slažu s ostalim namirnicama. One su također krcate proteinima, masnim kiselinama i vlaknima. Uz to, njihova sposobnost da lako nabubre u dodiru s tekućinom, osigurati će vam sitost koja će “držati” barem do ručka.