Crne, bijele ili tamnosmeđe sjemenčice neutralnog okusa zaludile su pobornike zdrave prehrane, ali i sportaše, vježbače, osobe koje se bore s viškom kilograma ili otežanom probavom. Na sreću velikih i malenih, dobrobiti ovih sjemenčica imaju znanstveno uporište, a konzumirati ih mogu čak i bebači. Riječ je, naravno, o chia sjemenkama.

Bogate vitaminima i mineralima

Chia sjemenke svoju popularnost duguju mnogobrojnim prednostima koje ostvarujemo njihovom konzumacijom. Dnevna doza (3 čajne žličice) sadrži značajnu količinu vitamina A, D, K, E, a obiluju i vitaminima B skupine, izuzev vitamina B12.

Osim vitamina, bogate su i svim esencijalnim masnim kiselinama, kao i željezom, magnezijem, fosforom, kalijem i bjelančevinama.

Ova namirnica niskog je glikemijskog indeksa, potiče razgradnju masti i daje duži osjećaj sitosti dok je znatna količina omega 3 masnih kiselina ključna za pravilno djelovanje živčanog i krvožilnog sustava.

Chiu posebno vole roditelji čija djeca, ali i oni sami, pate od neredovite ili otežane probave. Chia sjemenke velikom brzinom na sebe vežu vodu i udvostručuju se, a takav proces, crijevima pomaže probaviti ostalu hranu koja se u danu unese.  Osim što djeluju umirujuće i detoksicirajuće za probavni sustav, chia sjemenke održavaju i ravnotežu elektrolita u tijelu.

Sigurne za bebe, ali u ograničenim količinama

Chia sjemenke sigurne su za djecu i dnevne količine koje konzumiraju odrasli, dostatne su i za mališane. Bebama ih se također može nuditi i to najbolje u voćnim, povrtnim ili mliječnim kašicama, ali pazeći da to ne bude svakog dana već jednu do dvije žličice dva to tri puta tjedno.

Budući da su chia sjemenke izuzetan izvor vlakana, malim bebama mogu prouzročiti nadutost, bolove ili proljevaste stolice, ako ih se konzumira svakodnevno.

Nešto stariji mališani, odnosno vrtićanci, mogu ih konzumirati bez straha, a chia na tanjuru osigurat će im optimalan dodatak bjelančevina, aminokiselina, vlakana te antioksidanta u prehrani.

Uvijek je važno pripaziti na količinu unešene tekućine nakon konzumacije chia sjemenki jer, zbog svojstva upijanja vode i pretvaranja u želatinastu masu, chia može uzrokovati grčeve, ako se ne “zalijeva” tekućinom.

Djeca je lako prihvaćaju u prehrani

Roditelji obožavaju chia sjemenčice jer ih, zbog njihova neutralna okusa, djeca lagano prihvaćaju u prehrani. Chia se može konzumirati na nekoliko načina, posipanjem po gotovoj hrani ili namakanjem u hladnoj ili mlakoj tekućini desetak minuta prije konzumacije.

Važno je samo da ju se ne dodaje u jela za vrijeme kuhanja jer se tako uništavaju njezina blagotvorna svojstva.

Mališanima je najsigurnije chia sjemenke poslužiti u gotovoj mliječnoj kašici ili grizu. Puštanjem sluzi, chia će se stopiti s jelom i dijete ju neće primjetiti.

Osim u mliječnim kašicama i jogurtu, koristite je i u slanim ili voćnim jelima, a djetetu je možete poslužiti i posuvši je po njegovim omiljenim žitaricama koje jede za doručak.

Chia u receptima može poslužiti i kao zamjena za jaja, ali i gluten pa je čest sastojak bezglutenskih krušćića i peciva.

Chia puding

Djeca chiu,tvrde roditelji, najviše vole konzumirati kao puding.

Puding ćete dobiti miješanjem 2 dl mlijeka po volji ( kravlje, bademovo, sojino, kokosovo) s  tri do četiri žlice chia sjemenki koje ćete zatim zasladiti sladilom po želji.  Ako je riječ o prirodnom sladilu, trebat će vam nešto veća doza (2 žlice meda umjesto jedna žlica šećra).

Ovisno o djetetovoj želji, aroma vanilije pudingu će dati poseban okus. U smjesu možete umješati voće po izboru ili čokolada, a nakon 30 min hlađenja, puding je spreman za jelo.