Mnogo je istraživanja u posljednje vrijeme vezano uz gluten – i dobrobiti njegova izbjegavanja. Celijakija je kronična bolest intolerancije na gluten koji je sastavni dio velikog broja namirnica koje koristimo u svakodnevnoj ishrani. Očituje se kao kronična upalna bolest crijeva, koja se često javlja upravo kod najmlađih. Kod ove dijagnoze uvođenje bezglutenske prehrane je nužno. No što kada zdravstveni problemi nisu prisutni? Je li i dalje poželjno izbjegavati ili drastično smanjiti unos glutena u organizam?

Što je gluten?

Bezglutenska prehrana u zadnjih je nekoliko godina postala sve raširenija – iako se ovakvog oblika dijete često nije lako pridržavati, budući da je gluten široko rasprostranjen. Gluten je zapravo mješavina dvije vrste proteina – glutenina i prolamina. Najčešće ga nalazimo u žitaricama poput pšenice, raži i ječma. I dok je celijakija ozbiljno stanje koje oboljeli nikako ne bi smjeli shvatiti olako, što je s onima koji nemaju nikakve simptome bolesti, no svejedno su odlučili izbaciti gluten iz svoje prehrane?

Djeca i bezglutenska prehrana

I dok odrasli koji se odluče pridržavati ove dijete ne bi trebali imati nikakve posljedice na organizam, neki liječnici upozoravaju da izbacivanje glutena iz prehrane djeteta koji ne pokazuje simptome celijakije ponekad ne mora imati pozitivan učinak.

Ove skrivene opasnosti odnose se na činjenicu kako namirnice koje možemo pronaći u dućanima, a na kojima je naznačeno da ne sadrže gluten, često znaju imati više šećera i masnoća. Prehrana bazirana samo na takvim proizvodima, može dovesti do nuspojava, a jedna od njih je pretilost.

Uz to, bezglutenske namirnice često ne sadrže dovoljnu količinu vitamina i minerala neophodnih za djetetov razvoj. Stoga bi, uz ovakav tip prehrane, bilo poželjno uvesti dodatan izvor ovih nutrijenata. Uz to, namirnice koje ne sadrže gluten u većini su slučajeva dosta skuplje od klasičnih.

Sprječava li bezglutenska prehrana pojavu celijakije?

Mnogo roditelja svoju je djecu prestalo hraniti namirnicama koje sadrže gluten, vjerujući kako tako sprječavaju pojavu celijakije (pogotovo mogućnost pojave kasnije u životu). Znanstvenici sada upozoravaju kako direktna veza glutena u ishrani i pojave ove neugodne bolesti nije dokazana. Dobro je smanjiti unos glutena u organizam iako simptomi bolesti ne postoje (pogotovo kod male djece), kada odlučite prijeći na takvu vrstu ishrane obavezno se konzultirajte s liječnikom kako ne bi došlo do pomanjkanja ostalih nutrijenata važnih za normalan rast i razvoj vašeg mališana.