Dolaskom u vrtić ili školu mališanima se poznata rutina iz temelja mijenja. Osim što su svakodnevno odvojeni od roditelja i ostatka obitelji, kod mnogih se mališana javlja i strah od novih situacija u kojima se sada konstantno nalaze. Međutim, kad taj strah prođe, djeca će početi sklapati prva prijateljstva, a mnogi će roditelje iznenaditi i jednim novim osjećajem – zaljubljenosti. Kada mališan mami ili tati otvoreno kaže kako je zaljubljen, roditelji često nisu sigurni na koji način bi trebali reagirati.

U ovakvim situacijama važno je razgovarati s mališanom, te zaboraviti na jednostavno odmahivanje rukom ili pak smijeh.

“Mama, zaljubljen/a sam!”

Ove dvije riječi svakog će roditelja “na prvu” vjerojatno iznenaditi, te će početi razmišljati o tome kada je njihov mališan uspio toliko odrasti, naći svoje društvo, ali i – prvu simpatiju? Prva reakcija vjerojatno će biti osmijeh i razmišljanje o tome kako je to „slatko“. Iako vam može izgledati izrazito simpatično i pomalo smiješno, ne smijete zaboraviti kako je vašem mališanu ova situacija itekako ozbiljna.

Stoga je od iznimne važnosti primjereno reagirati. Zadobivanje djetetovog povjerenja trebao bi vam biti prioritet, budući da će upravo to mališane potaknuti da vam se i u budućnosti povjere s određenim problemom. Mališani su samim priznanjem svojih osjećaja učinili velik korak i normalno je da žele nekoga da ih sasluša, bez obzira na to što to, u usporedbi s vašim problemima, izgleda prilično beznačajno. Biti zaljubljen u njegovom je životu jedan sasvim novi osjećaj i itekako velik korak u odrastanju.

Kako NE reagirati

Koje ćete riječi birati prilikom obraćanja mališanu, većinom je individualno i ovisi o vrsti odnosa i prisnosti koju inače imate s djetetom.

Psihologinja Centra Budi svoj, Kristina Bačkonja, istaknula je neke stvari koje u ovoj situaciji svakako treba izbjegavati.

“U svakom slučaju bitno je da prihvatimo osjećaje djeteta, da se ne šalimo, ne umanjujemo i ne izrugujemo. Kada nam se dijete predškolske ili rane školske dobi povjeri i kaže da je zaljubljeno, možda mu je trebalo vremena da skupi hrabrosti i povjeri se. Ukoliko reagiramo na način da ismijemo njegove osjećaje to može rezultirati time da dijete na nesvjesnoj razini dobije poruku da se roditeljima ne treba povjeravati ili da njegovi osjećaji od strane roditelja nisu prihvaćeni. Ukoliko je ta zaljubljenost jednostrana a mi iz najbolje namjere krenemo banalizirati njegove osjećaje, dijete će se osjećati neshvaćeno, bez podrške. Također je bitno da stvari koje nam dijete kaže u povjerenju ne prepričavamo na kavi prijateljima/susjedima/rodbini – to je izigravanje povjerenja djeteta koje će zasigurno utjecati na njega.”

Ističe i kako je najbolji pristup upravo saslušati dijete i shvatiti ga ozbiljno. Ukratko, reakcija bi trebala biti kao i ona u kojoj nam se odrasla osoba obraća sa svojim problemom (uz način komunikacije prilagođen djetetovoj dobi).

Savjeti i očekivanja

Jasno je kako mališanu u razgovoru nećete prenijeti pesimistična razmišljanja o situaciji u kojoj se nalazi, no to ne znači i kako bi trebao „živjeti u oblacima“. Savjetovati oprez stoga nikako nije pretjerano. Objasnite kako pažljivo treba koristiti riječi poput „cura“ i „dečko“. Uloga roditelja tada je objasniti što zapravo podrazumijevaju veze, no istovremeno bi bilo dobro poticati prijateljstvo između vašeg mališana i njegove simpatije. Zaljubljenost ne znači kako bi se išta trebalo promijeniti ukoliko se mališani svakodnevno igraju i provode vrijeme zajedno. Probajte djetetu pojasniti kako su osjećaji pravog prijateljstva gotovo uvijek jači nego zaljubljenosti koja s vremenom može proći. Važno je da će tada i dalje imati prijatelja na kojeg su navikli.

Djevojčice su često ponešto otvorenije po ovom pitanju od dječaka, no to ne znači kako se kvalitetnim razgovorom i dječaci ne mogu opustiti i otkriti roditeljima što ih muči. U bilo kojem slučaju najvažnija je stvar da dijete zna kako ćete njegovu tajnu zadržati isključivo za sebe, ali i razumjeti da mališan želi da se njemu odnosite kao prema odraslome čovjeku, odnosno – ravnopravnom sebi. Kada jednom stekne vaše povjerenje, predstavljati ćete mu oslonac u kojoj god se situaciji tijekom odrastanja nađe.