Još prije nekoliko godina učitelji su neprestano upozoravali djecu da si prestanu dodavati papiriće za vrijeme nastave. Sada ih moraju tjerati da odlože mobitele i prestanu slati SMS poruke. Slanje SMS-a mijenja način na koji djeca komuniciraju.

Neke roditelje, osobito one koji su i sami pomalo zatečeni digitalnim dobom, brine što klinci umjesto da međusobno razgovaraju, prstima munjevito prelaze po tipkovnici mobitela šaljući SMS poruke. Lakše je nekome napisati u poruci “Sorry” nego u lice reći “Žao mi je i oprosti”.

Osim e-maila, SMS je postao najčešća forma komunikacije među djecom i tinejdžerima. I dok odraslima taj servis koristi za plaćanje parkinga, kratku potvrdu dogovora ili brzu razmjenu informacija, klinci pomoću SMS-a vode čitave razgovore koji ponekad traju satima. Stoga bolje da o troškovima SMS-anja i ne razmišljamo.

Osim gubitka socijalnih vještina, bespotrebnog trošenja novca, problema elektroničkog zlostavljanja, pod upitnik dolazi i jezično izražavanje djece. Tako su njihovi SMS-ovi prepuni kratica koje čak ne proizlaze iz hrvatskog, već iz engleskog jezika. Otvorite li Inbox jednog 13-godišnjaka pronaći ćete sljedeće izraze “RU crazy”, “LoL”, “PKS”, “FYI” ili “THX” (popis SMS kratica potražite ovdje)

Svaki psiholog ili instruktor javnog nastupa reći će vam da prilikom socijalizacije, upoznavanja i bilo koje duge komunikacije, najviše upijamo iz neverbalne komunikacije sugovornika. Više od 90% dojma formiramo na temelju onog što smo vidjeli, a ne onog što smo čuli od osobe s kojom komuniciramo.

Drugim riječima, komunikacija nisu samo riječi već i položaj tijela, gestikulacija, izraz lica, bazični osjećaj, odnosno vizualni dojam kojeg kod SMS komuniciranja nema. Oslanjanjem samo na SMS prilikom interakcije s vršnjacima, djeca gube nešto od socijalnih vještina.

Isto tako, bilo bi dobro provjeriti s kime dijete razmjenjuje poruke. Većina mobitela osim tekstualnih poruka ima mogućnost slanja slikovnih MMS poruka. Odrasli sa zlobnim namjerama mogu iskoristiti mobitel kako bi se približili vašoj djeci ili kako bi ih obasuli neprimjerenim tekstualnim i slikovnim sadržajima.

Kada se brinuti?

Nekim klincima SMS je doista samo produžetak zabave i interakcije s vršnjacima. Kao i odrasli, djeca imaju potrebu vječito o nečem raspravljati i pričati, pa im SMS dođe kao stvoren za komunikaciju kad su razdvojeni.

Problemi nastaju kada dijete pokazuje introvertiranost i ne sudjeluje u drugim oblicima komunikacije s vršanjacima, ne obavlja svoje zadatke, nema interesa i odbija se družiti s drugom djecom kroz izvanškolske aktivnosti. Druženje i komunikacija isključivo preko mobitela, često je samo znak nekih drugih problema koji tište vašeg mališana. U tom slučaju bit će potreban razgovor, odnosno više njih, ali ni jedan preko SMS-a.
(Izvor: msnbc)