Jeste li ikad razmišljali o količini vremena koje dijete provede “viseći” na mobitelu? Jeste li se zapitali kakav to sadržaj toliko zaokupira njihovu pažnju, mogu li se sve njihove mobilne aktivnosti pratiti te kako ih držati pod kontrolom? Srećom, pa postoje različita rješenja kad su u pitanju pametni telefoni i mogućnosti koje oni pružaju. Već neko vrijeme, na tržištu je prisutan cijeli niz aplikacija za mobitele koji omogućuju ograničavanje vremena koje dijete provodi na mobitelu ili pojedinim aplikacijama kao i pregled aplikacija koje dijete koristi.

Međutim, ove alate za filtriranje sadržaja treba shvatiti samo kao jedno od rješenja kad je u pitanju sigurnost djece jer oni mogu kod djeteta vrlo lako izazvati otpor ili frustraciju. Prije nego što instalirate neke od aplikacija koje vam u nastavku donosimo, savjetujemo vam da o tome svi zajedno porazgovarate.

[PROČITAJTE I OVO: Kad je vrijeme i na što treba pripaziti prilikom kupnje prvog mobitela djetetu?]

Dinner time 

U bilo kojem trenutku možete ograničiti vrijeme koje dijete može provesti koristeći uređaj ili neku aplikaciju. Moguće je čak i ograničiti ili potpuno blokirati (osim alarma za buđenje) korištenje aplikacije tijekom noći, tijekom vremena za učenje ili objeda. Dinner time nudi i mogućnost praćanje svih djetetovih aktivnosti na uređaju.

Screen time 

Preko Screen Timea lako se određuje lista aplikacija koje će djetetu biti na raspolaganju, lista onih aplikacija koje želite da djetetu uvijek budu na raspolaganju, ali i lista onih čija će upotreba biti ograničena.Koristeći Screen Time roditelji mogu privremeno zaustaviti određenu aplikaciju ili je u potpunosti blokirati, provjeriti koje aplikacije su djeca preuzela na svoje uređaje te ih odobriti prije nego što se pokrene njihova instalacija. Posebnost ove aplikacije je i u tome što se preko jednog računa može kontrolirati neograničeni broj uređaja.

Kids Place

Ovo je aplikacija koja stvara sučelje za dijete i omogućuje sortiranje aplikacija koje dijete smije koristiti na svome mobitelu. Kids Place onemogućuje pozivanje brojeva, slanje SMS-a, preuzimanje novih aplikacija i svih ostalih radnji koje bi mogle izazvati trošak. Za izlazak iz ove aplikacije i ulazak u roditeljsko sučelje potreban je PIN koji roditelj može sam izabrati. Kids Place namijenjen je za roditelje koji imaju mlađu djecu.

My Mobile Watchdog

Ovu aplikaciju odlikuje jednostavno sučelje s kojeg se odabirom određuje vrsta nadzora. Putem My Mobile Watchdoga imate mogućnost ograničiti pristup aplikacijama i internetskim stranicama. Uz to, geo-lokator  vam u svakom trenutku može otkriti gdje vam se primjerice nalazi dijete.

Pumpic

Ako instalirate ovu aplikaciju, moći ćete bilježiti sve djetetove dolazne i odlazne pozive, poruke, ali i on-line razgovore putemWhatsappa, Vibera, Facebooka ili Skypea. Pumpic omogućuje i uvid u preuzete datoteke, snimljene fotografije te video materijale.