Biti roditelj u današnjem moru tehnologije nije nimalo jednostavan posao. Jedno od najčešćih pitanja koje si roditelji postavljaju, između ostalog je i kada je pravo vrijeme za kupnju prvog mobitela djetetu?

Stručnjaci ističu da ne postoji točno određeno vrijeme kada bi se djetetu trebalo kupiti mobitel, već tu odluku donose roditelji, ovisno o potrebama njihovog djeteta. No ipak, savjetuju da se mobiteli ne kupuju prije polaska mališana u školu. Također napominju da pri odluci o kupnji treba uzeti u obzir mentalnu zrelost, potrebe, tendencije, opterećenost školskim i izvanškolskim aktivnostima te koliko dijete koristi ostalu tehnologiju.

Puno važnije od same kupovine mobitela jest da s djetetom treba izgraditi odnos uzajamnog povjerenja, poučiti ga pravim vrijednostima kako na uređaj ne bi gledali kao na ekskluzivnu igračku već kao na sredstvo s pomoću kojeg se brže i jednostavnije komunicira. Struka ističe da djetetu treba objasniti za što sve mobitel može koristiti te kakve posljedice može snositi u slučaju nepravilnog korištenja. Također napominju da najmlađe treba odgajati da bude svjesno kako ne vrijedi manje ako ima slabiji mobitel od vršnjaka i na taj način jačati njegovo samopouzdanje.

Pravila sigurnog korištenja mobitela

Odlučite li se na kupnju mobitela, uređaj prije nego što dođe u ruke vašem mališanu, zaštitite instalirajući aplikacije koje će sprječavati instaliranje aplikacija potencijalno opasnih za dijete. Jedine potrebne funkcije mobitela za djecu neka budu telefoniranje i slanje poruka, a pristup bluetoothu i internetu, savjetuju stručnjaci treba onemogućiti. Podučite djecu da ne razmjenjuju svoje fotografije snimljene uređajem baš sa svima u razredu ili ulici, neka pripaze kome će dati svoj broj te ih upozorite da se ne izruguju drugoj djeci koja nemaju mobilni telefon.

Razmislite o modelu i tarifi

Prilikom kupnje, valja dobro razmisliti i o tarifi i modelu. Dječji mobiteli trebaju biti čvrsti, otporni na ogrebotine i padove kojima će zasigurno biti izloženi. Važna je i autonomija baterije jer nije poželjno da se djetetu tijekom dana ugasi uređaj ako se nalaze izvan kuće ili u školi. Također se preporuča da djeca svoj prvi mobitel naslijede od roditelja čime se smanjuje šteta nestanka ili krađe jer nerijetko skupi mobiteli privlače lopove. Mobilno tržište nudi bezbroj različitih tarifa, no zbog kontrole troškova, najprikladniji su klasični bonovi koji kontroliraju potrošnju.

Iako štetna zračenja mobitela dosada nisu znanstveno dokazana, o njima se puno raspravlja u stručnim krugovima i javnosti, stoga imajte na umu da je između ostalog važno i kontrolirati koliko dijete “visi” na mobitelu.