Zajedno sa svojim suprugom razmišljate o odlasku na trudnički tečaj, a ne znate gdje se održavaju? Grad Zagreb već 18 godina kontinuirano organizira provođenje trudničkih tečajeva po gradskim četvrtima. Tečajevi su besplatni i održavaju se na dvanaest lokacija domova zdravlja. Traju dva dana po tri sata, a grupe od najčešće 15-ak polaznika vode liječnici specijalisti ginekolozi i patronažne sestre.

Što se uči na trudničkom tečaju?

Broj polaznika iz godine u godinu raste i sve je veći broj majki koje ističu da su im tečajevi itekako pomogli tijekom i nakon poroda. No što se zapravo nauči na trudničkom tečaju i treba li na njega uopće ići?

Mama Silvija Novak je iskustvo s trudničkog tečaja odlučila podijeliti s drugim trudnicama i napominje da bi svaka žena trebala razmisliti o odlasku na tečaj. Njoj osobno tečaj je puno pomogao te je zahvaljujući njemu dobila osjećaj da nije sama i da je sve što joj se događa s tijelom potpuno normalno. Opisala je o čemu je bilo riječi na tečaju u Domu zdravlja na Črnomercu koji je ona pohađala.

Prvi dio predavanja, kako kaže, bio je posvećen pravilnoj prehrani, njezi trudnice te poteškoćama koje se mogu javiti tijekom trudnoće. Posebno zanimljiv bio je dio u kojem je patronažna sestra objašnjavala četiri porođajna doba tj. što se u kojemu od njih događa, kako prepoznati trudove te u kojem trenutku otići u bolnicu.

Drugi dan, opisuje Silvija bio je rezerviran za dojenje i brigu o novorođenčetu koja uključuje pravilno držanje glavice, kupanje te tretiranje pupčanog batrljka.

[PROČITAJTE JOŠ: Kupanje beba u prvih 20 dana (do otpadanja pupkovine)]

Na predavanju trudnice uče i kako se stavlja pelena, što je široko povijanje, što su tetra pelene, a što tzv. švedske, što je benkica i kako se navlači te kako na pravilan način utopliti bebu.

U svibnju 12 besplatnih tečajeva

Tijekom svibnja u gradu Zagrebu besplatni trudnički tečajevi se održavaju u tri gradske četvrti: Zagreb centar, Zagreb zapad te Zagreb istok, radnim danima u popodnevnim terminima. Domovi zdravlja predbilježbe na tečaj primaju svaki dan u jutarnjim satima.

Točne lokacije na kojima se održavaju trudnički tečajevi možete pogledati OVDJE.