Kada bebica dođe kući iz rodilišta, higijenu i njegu od stručnog medicinskog osoblja u bolnici u svoje ruke preuzimaju mama i tata. Kupanje bebica za mnoge je najintimniji i najslađi dio dana. Kroz ritual kupanja u prvim danima bebina života, posebno se snažno stimulira povezanost bebe i mame kroz dodire, odnosno maženje u toplom i ugodnom okruženju. Donosimo nekoliko praktičnih savjeta vezanih za kupanje beba u periodu prije otpadanja pupkovine.

Većina pedijatara preporučuje da se beba kojoj nije otpala pupkovina (prvih 20-tak dana nakon poroda) kupa mekanom gazicom i to dio po dio tijela. Bebu zamotamo ručnikom i položimo na drugi čisti ručnik. Tijekom brisanja bebe otkrivamo samo one dijelove tijela koje peremo toplom vodom i gazicom. Naime, iznimno je važno da je novorođenče u toplom jer preko kože (osobito glavice) gubi puno tjelesne topline. Koža novorođenčeta desetak puta je tanja od kože odrasle osobe, a žlijezde lojnice nisu razvijene i ne luče zaštitni masni sloj.

Umjesto zamatanja u ručnik, bebu možemo ostaviti u njezinoj odjeći te je skidati i mijenjati postepeno, kako je kupamo. Kako bi kupanje obavili što brže i spretnije, unaprijed treba pripremiti čistu robicu i sve što nam za kupanje treba. Temperatura prostorije treba biti 25-26 stupnja Celzijevih. Temperatura vode treba biti 36-37 stupnja Celzijevih, odnosno jednaka temperaturi tijela.

Kako smo već spomenuli, novorođenče kupamo dio po dio tijela i to počevši od glavice. Vrlo je važno mokro tjeme s kojeg nježnim pokretima skidamo nakupljene ljuskice, odmah osušiti. Lice i vrat bebe čistimo bez sapunice i bez ikakvih sredstava za kupanje, samo sa čistom vodom. Kada bebi čistimo oči, uzimamo sterilnu gazu natopljenu fiziološkom otopinom ili prokuhanom vodom te lagano gazicom sa svake strane prelazimo od nosa prema ušima. Nadalje, važno je prebrisati čelo, uši (samo vanjsku ušnu školjku) i područje iza ušiju te nosić. Nosić također možemo čistiti fiziološkom otopinom.

Posebnu pažnju trebamo posvetiti čišćenju vrata. Bebi treba podignuti glavicu i dobro prebrisati sve utore u koži vrata, gdje se slojevi kože dodiruju i mogu nastati razne infekcije. Svaki dio tijela koji smo prebrisali vlažnom gazom, odmah sušimo suhom gazicom ili mekanim ručnikom.

Nakon glavice i vrata, bebici peremo trup i ručice, također u smjeru od gore prema dolje i od naprijed prema iza. Prilikom prebrisavanja trupa, trebamo paziti na pupkovinu koju nije preporučljivo močiti. Ukoliko se ipak namoči, odmah je laganim pritiscima čistom i suhom gazom treba osušiti. Važno je bebi dobro prebrisati pazuhe i sve pregibe na ručicama te između prstića šake. Kada joj brišemo pazuhe, slobodno nježno podignemo bebine ruke iako ih ona još uvijek stišće čvrsto uz tijelo. Kao i kod glavice, sve vlažne dijelove bebine kože potrebno je odmah osušiti i utopliti ručnikom ili pak joj navući body i benkicu na gornji dio tijela.

Za pelensko područje i područje trupa najbolje je koristiti samo običnu vodu, no ako se odlučite na neki sapun za bebe, neka bude pH 5,5, prirodan, blag i klinički testiran. Kao i kod ručica, vrlo je važno prebrisati sve pregibe na nogicama, područje ispod koljena, između nožnih prstića, guzu i spolne organe. Kod pranja spolnih organa, pokreti trebaju biti od naprijed prema natrag (prema guzi) kako bi se izbjegle eventualne infekcije, posebice kod djevojčica. Ako je beba prije kupanja imala stolicu, guzu prije kupanja obavezno treba očistiti. Odmah nakon pranja, vlažnu kožu osušimo, namažemo guzu ako je potrebno (ako ima osipa), obavimo njegu pupkovine i tek tada stavljamo čistu pelenu i navlačimo donji dio benkice.

Nakon kupanja bebu slobodno zamotajte još i u dekicu i započnite s ritualom večernjeg maženja prije spavanja.

Novorođenče se može kupati svaki dan, a posebno lice, vrat i pelensko područje. Kupanje traje oko 5 minuta i samo je uvod u svo ono uživanje koje će beba iskusiti u kadici, sa patkicama i brodićima, nakon otpadanja pupkovine i u narednim mjesecima.