Rijetko što može tako obradovati klince kao kraj školske godine, ali u isto vrijeme i staviti roditelje na muke zbog nepostojanja alternative zbrinutosti djece kao kada su u učionici. Valja zato dovoljno rano misliti i na to, te osigurati klincima zabavno i sigurno ljeto uz razne radionice, igraonice, pričaonice ili kampove.

Roditelji već u ovom trenutku imaju važan zadatak – zajedno s djecom osmisliti zabavne i kvalitetne ljetne praznike. Vjerojatno će 2 ili 3 tjedna svog godišnjeg iskoristiti u ovom periodu dječjeg raspusta i provesti ih potpuno posvećeni djeci, ali što s ostala dva mjeseca dječjih praznika?

S djecom napravite okvirni dnevni plan koji će uključivati raspored njihovih obaveza i slobodnog vremena kako ne bi prepadnuti silnim slobodnim vremenom „prodangubili“ većinu dana. Preko praznika im možete dozvoliti da kasnije idu na spavanje i da se kasnije bude, ali neka dnevni plan aktivnosti počne već od ustajanja, spremanja kreveta, pripreme doručka, sitnih kućanskih obaveza, pa nadalje kako već djeca žele da on teče.

Ako ste među rijetkima koji preko ljeta mogu koristiti baka-servis, vaša su djeca pravi sretnici. Prisjetite se samo vremena od prije dvadesetak godina kada ste vi bili na njihovom mjestu – je li postojalo išta ljepše, zabavnije i bolje od praznika provedenih s bakom i djedom?

Ukoliko djeca, pak, ostaju sama kod kuće dok ste vi na poslu, bilo bi dobro zamoliti susjede da ih povremeno pogledaju i uvjere se da je sve u redu – osjećat ćete olakšanje jer su ipak pod nekim nadzorom. I unatoč tome, nemojte zaboraviti djecu podučiti osnovnim pravilima sigurnosti – evo i podsjetnika koja su to.

Još dok planirate ljeto možete se poslužiti tehnologijama koje nam je donijelo moderno doba i pronaći kakve se zabavne radionice, igraonice, kampovi i ostali sadržaji nude u vašoj blizini, te si napraviti podsjetnik i prijaviti djecu na vrijeme.

Evo nekoliko koje smo pronašli za vas:

Radionice za vrijeme ljetnih praznika

Dom mladih Rijeka organizira radionice za vrijeme ljetnih praznika. Naći će se tu ponešto za svakoga, kao npr. radionice informatike, tehničke  ili video radionice, plesne, glumačke ili glazbene radionice. Ovaj je program najavljen za period od 21. lipnja do 9. srpnja, a prethodno je potreban upis koji je moguć od 1. lipnja 2015.

 Ljetne igraonice u Parku Maksimir

Svake subote i nedjelje u srpnju od 17,00-18,00 sati u parku Maksimir biti će organizirane igraonice za djecu. Namijenjene su djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, te nude kvalitetno i kreativno provedeno vrijeme kroz likovno-glazbeno-plesne radionice. Sudjelovanje za sve posjetitelje je besplatno.

Lego kamp

Ovaj kamp namijenjen je djeci od 5-12 godina i održava se u Rođendaonici Happy, bit će organiziran u tri termina s tri različite teme. Prvi termin je 3. lipnja od 17,00-20,00 sati, drugi 10. lipnja od 17,00-20,00 i zadnji 20. lipnja od 10,00-13,00 sati. Teme će biti Angry birds, Minecraft i Superheroji. Djeca na ovim kampovima razvijaju kreativnost i maštu, a usput se ludo zabavljaju. Cijena pojedinog kampa je 200 kn, a uključuje međuobrok i sok.

djecak_lego_pixabay

Ljetni glazbeni kamp Skolion

Udruga za kreativni razvoj uz glazbu KRUG ovoga ljeta nudi umjetnička majstorska usavršavanja u Puli pod svodstvom vrsnih glazbenih pedagoga s područja klavira, harmonike, klarineta, bubnjeva, komornog muziciranja i orkestra. Nastava se odvija prije podne i poslije podne, a slobodno vrijeme polaznika ispunjeno je raznim društvenim i sportskim aktivnostima u skladu s uzrastom. Boravak na kampu uključuje i organizirane odlaske na kupanje.

Brainobrain radionica

Ova se radionica održava za predškolsku i školsku djecu od 23. lipnja do 10. srpnja na Trnju, Bosutska 9/2. Riječ je o inovativnom programu razvoja intelektualnih i životnih sposobnosti i vještina kod djece, koji se u posljednjih desetak godina proširio u više od dvadeset zemalja svijeta. Program je namijenjen djeci u dobi od 4-14 godina.

Astronomska ljetna škola

Od 13. do 20. srpnja ove godine u Josipdolu će se održati 46. Astronomska ljetna škola. Ova već tradicionalna škola u svoj rad uključuje osnovnoškolce viših razreda i srednjoškolce, te na njoj sudjeluju i djeca iz inozemstva. Broj sudionika je ograničen, pa je potrebno čim prije se predbilježiti, a najkasnije do 18. lipnja. Cijena koja uključuje smještaj i hranu iznosi oko 1.200,00 kuna.

Kreativne radionice za vrijeme praznika

Centar za kulturu i informiranje Maksimir će za vrijeme školskih praznika otvoriti vrata za svu djecu osnovnoškolskog uzrasta i poziva ih da svoje slobodno vrijeme provedu sudjelujući u likovno-plesno-dramskim radionicama pod stručnim vodstvom pedagoga i dramskih umjetnika Udruge Pokret. Radionice će biti održane u dva ciklusa, od kojih će prvi trajati od 29. lipnja do 2. srpnja, a drugi od 6. do 9. srpnja.

Surf kamp

Na Bolu na Braču u organizaciji Žutog mačka održat će se SURF KAMP ŽUTI MAČAK od 27. lipnja do 4. srpnja. Cijena ovoga kampa je 3.499,00 kuna, a kroz 7 dana polaznici će biti uključeni u aktivnosti windsurfa, kitesurfa, plivanja, jedrenja, SUP-anja, trčanja, bicikliranja i planinarenja. Također ih očekuju i 4 obroka uz večernju animaciju te cjelodnevni pedagoški nadzor.

djevojcica_bazen_pixabay

Ljeto na Štrosu

Zagrebački će Gornji grad od 27. svibnja do 2. rujna u sklopu Ljeta na Štrosu biti domaćin stotinjak besplatnih koncerta na pozornici kraj Kule Lotrščak, a najmlađe očekuju zabavne likovne radionice, kao i veliki broj dječjih predstava Malog lutkarskog kazališta LET.

Educarena sportski kamp

Kamp je organiziran za djecu od 5 do 10 godina i to od ponedjeljka do petka u vremenu od 8,00 do 17,00 sati. Na kampu će se provoditi univerzalna sportska škola s naglaskom na sportovima poput plivanja, gimnastike, atletike, košarke i nogometa, a djeca će također učiti i rolati te igrati hokej na rolama. U sklopu edukativno zabavnog programa bit će provedena i edukacija o zdravoj prehrani i važnosti tjelesnog vježbanja za zdravlje, te će biti provedene likovne i glazbene radionice uz oslikavanje lica i puno plesa.

Camp Eklata

Najzabavniji i najsigurniji ljetni kamp za djecu već je otvorio prijave za prihvat djece ovoga ljeta. Boravak u kampu zamišljen je kao idealna kombinacija i spoj odmora i edukacije, sporta i rekreacije, prijateljstva i zabave. Dakle, djeca uživaju u zabavi i kupanju, a usput i puno toga nauče. U prijepodnevnim satima imaju mogućnost izabrati između nekoliko edukativnih programa: škole jezika, kreativno, sportskog ili avanturističkog kampa.  Poslijepodneva su rezervirana za odmor i kupnja, a večer za nezaboravni disco. Ako vam se svidio ovaj program za vašeg mališana, možete sudjelovati i u našoj nagradnoj igri koja najsretnije dijete i njegovog najboljeg prijatelja nagrađuje s čak tjedan dana u ovom nezaboravnim kampom.

eklata kupanje 3