Sezona klizanja samo što nije otvorena, a u posljednjih nekoliko godina sve je veći broj hrvatskih gradova koji zimi postavljaju klizališta otvorena za građanstvo. Djeca vole led i vole ledene sportove, a umjetničko i sinkronizirano klizanje mnogima su prvi izbor kad je riječ o upisu na sportsku aktivnost.

Počinje se rano, a na rezultate se čeka dugo

Djeca se u škole klizanja mogu upisati u trećoj godini, a škole se prilagođavaju njihovim sposobnostima i interesu, mogu trajati od tjedan dana pa do nekoliko mjeseci. U školama klizanja djeca se uče što bezbolnije padati i pravilno se dizati kao i osnove klizanja i održavanja ravnoteže na ledu.

Nakon završene škole, dijete se odlučuje hoće li nastaviti s klizanjem i to u vidu treniranja umjetničkog ili sinkroniziranog klizanja, a ako postoji interes, i u vidu umjetničkog klizanja u paru.

Treninzi se odvijaju dva do tri odnosno tri do četiri puta tjedno ovisno o dobi i kategoriji, a sastoje se od nekoliko elemenata. Svaki trening započinje istezanjem, a djeca prolaze i kondicijski trening,  trening baleta odnosno ritmike te najveći dio provode trenirajući na ledu.

Treninzi u trajanju od sat do sat i pol vremena mogu se u potpunosti odvijati na suhome ukoliko je sezona završena ili još nije započela. Termini nisu stalni, ovise o dostupnosti dvorana pa se dogovaraju tjedan dana unaprijed što zaposlenim roditeljima ponekad može stvarati problem.

Umjetničko klizanje nešto je teže od sinkroniziranog i zahtjeva rani početak iako se na vidne rezultate čeka i do puberteta.

Sport dostupan samo sjevernjacima

Klizanje je sport koji zahtjeva dobru izdržljivost, a osim što razvija osjećaj za ravnotežu, pozitivno djeluje na razvoj samokontrole i snage.  Djeca početnici učit će klasične klizačke figure kao što su visoke i niske piruete, lastavice i jednostavnije skokove.

Popularniji je među djevojčicama, ali dječaci su uvijek dobro došli u klubove umjetničkog klizanja kao samostalni klizači ili kao dio klizačkog para.

Početnici će od kluba moći iznajmiti klizaljke, a uz njih će biti potrebne i udobne tenisice te trenirka za kondicijski trening kao i baletne papučice za balet i ritmiku.

Ako se dijete odluči na ostanak u ovom sportu, roditelj mora znati da je riječ o nešto skupljoj aktivnosti. Kvalitetne klizaljke za umjetničko klizanje koštaju od 1000 kuna pa na više, a dodatno se naplaćuju i noževi. Rabljene klizaljke za umjetničko klizanje mogu se pronaći i za 500 kuna, a potrebno ih je često mijenjati s porastom djetetova stopala.

S natjecanjima se počinje rano pa će roditelj morati izdvojiti novce i za haljinice i kostime, ali i za putne troškove, ako se natjecanja održavaju van grada ili zemlje.

Klizanje nije, kako se to obično smatra, opasan sport, a najviše ozlijeda dolazi u obliku masnica uzrokovanih padovima. Teže povrde uglavnom su lomovi i uganuća nogu ili ruku.

Najveća je mana ovog sporta njegova dostupnost. Djeca iz južnijih dijelova Hrvatske neće imati priliku profesionalno se baviti klizanjem osim ako ne presele u sjevernije krajeve zemlje.

Osim klizanja, predstavili smo plivanje, borilačke vještine, nogomet i gimnastiku.