Vaša je beba navršila 8 mjeseci i približava se vrijeme za nešto “jače” kašice – mesne kašice. Meso je bogato vitaminima, bjelančevinama i proteinima, stoga je nezaobilazan i rado viđen gost u dohrani beba. No, prije nego što beba krene na papanje mesnih zalogajčića, treba je naviknuti na okus i miris mesa. Kako? Na početku, možete joj pripremati laganu mesnu juhicu s povrćem, tjesteninom i žitaricama. Nakon toga polako započnite s mesnim kašicama.

Koje meso koristiti?

Za početak, bijelo i laganije meso, tj. puretinu i piletinu. Nemasno je, lako probavljivo i dobro sjeda na bebin želudac. Na jelovniku se može naći i teletina i janjetina, ali isključivo mlada.Kad je u pitanju junetina i govedina ona se preporuča nakon navršenih godinu dana. Svinjsko meso je masnije i teže probavljivo pa se ono posljednje uvodi u dohranu. Mesne prerađevine kao što su npr. kobasice i hrenovke se ne preporučuju. Što se tiče ribljeg mesa u prehrani dojenčadi mišljenja pedijatara su podijeljena. Neki zagovaraju konzumaciju čistog bijelog mesa koje se mora dobro usitniti i pomiješati s nekom vrstom povrća, npr. cvjetačom.

Kako pripremiti mesne kašice i na što pripaziti?

  • Meso mora biti svježe i najviše kvalitete, netretirano raznoraznim dodacima i kemikalijama. Kupljeno od provjerenog domaćeg proizvodača.
  • Prilikom pripreme mesne kašice, dobro je dodati i nekoliko kapi suncokretovog ili maslinovog ulja koje je izvor vitamina i masnih kiselina.
  • Beba slabo pečeno meso ne može probaviti. Stoga, meso se mora ispeći tako da u središnjem dijelu nikada nije crvenkaste boje.
  • Dobro raskuhano meso dobro je ostaviti u vlastitom soku.
  • Na početku meso je potrebno jako usitniti, kasnije ga možete poslužiti nasjeckano na komadiće.
  • Ostatak od mesne kašice ne ostavljajte preko noći u hladnjaku, već ga bacite.
  • Do godine dana izbjegavati sol

Ako vam se mesna kašica čini “slabom”, dodajte joj usitnjene žitarice koje će dobro doći bebinim crijevima. Beba ne treba jesti meso svaki dan, pa napravite pauze s povrtnim kašicama koje obiluju željezom. Dok vaše dijete uredno dobiva na težini, znajte da ste na dobrom putu kad je u pitanju pravilna, dobra i kvalitetna dohrana beba.

Darujemo kuharicu s povrtnim kašicama za bebe!