Često se dogodi da mama napravi malo više kašice koja ne može dugo stajati, pa dolazi u dilemu što smije, a što ne smije smrzavati i ponovno odmrzavati te dati bebi jesti. Smrzavanje kašica praktično je i kod vrlo zaposlenih mama koje jednostavno ne stignu svaki dan pripremati nekoliko novih jela.

Jelovnik beba u grubo se svodi na voće, povrće, meso, ribu i žitarice. Pravilo kod smrzavanja hrane za bebu je da se smrzava ili sirova namirnica koja se potom odmrzava i kuha, ili se smrzava kuhana hrana (termički obrađena) koja se potom odmrzava, grije i jede. Treba imati na umu da se ove grupe hrane neće jednako dobro “ponašati” nakon što su jednom bile smrznute pa odmrznute. Hrana može posmeđiti, izgubiti originalnu teksturu, postati vodena nakon odmrzavanja, gumenasta ili brašnasta te promijenjenog okusa.

Koliko dugo se hrana za bebe smije držati na hladnom?

U dubokom ledu ili zamrzivaču kašice i hranu za bebe je preporučljivo držati najviše tri mjeseca i svakako ju treba potrošiti unutar tog razdoblja. Ako je moguće smrznute obroke ponudite ponovno bebi unutar mjesec dana. Naime, smrzavanjem se unutar bebine kašice stvaraju kristalići leda koji upijaju nutrijente iz hrane, pa se kod odmrzavanja dio tih nutrijenata gubi otapanjem i isparavanjem tih kristalića vode. U svakom slučaju odmrznuta hrana nije tako hranjiva i kvalitetna kao svježa.

U hladnjaku se kuhani obroci od voća i povrća smiju držati najviše 48 sati, a kuhano meso, riba, mliječni proizvodi i jaja, najviše 24 sata. Ako se radi o miješanim povrtno-mesnim kašicama, ravnajte se po namirnici koja ima kraći rok trajanja, a to je u ovom slučaju meso, pa je maksimalno vrijeme držanja kašice u hladnjaku – 24 sata. Nakon 48 sati držanja bilo koje kašice u hladnjaku, u njoj se počinju razvijati prve bakterije. Stoga se preporučuje bebi svakog dana raditi svježu kašicu ili barem svaki drugi dan. Dobar trik je i držanje namirnice što duže u kompaktnom stanju. Na primjer, ako ste skuhali komad teletine, od jedne polovice usitnjavanjem napravite današnji obrok, a drugu polovicu stavite u hladnjak u komadu i usitnite ju s povrćem ili žitaricama tek sljedeći dan kada pripremate novu kašicu.

Smijem li koristiti smrznuto voće i povrće za pripremu kašica?

Već smo spomenuli da je svježe uvijek bolji izbor od smrznutog i da je bolje smrzavati kompaktne namirnice, npr. oguliti bananu, jabuku ili krušku i smrznuti je cijelu, a ne u obliku pirea. No ako u kašicama za bebe koristite odmrznuto voće i povrće, neće se ništa loše dogoditi za zdravlje vaše bebe.

Ono što je pod upitnikom je ponovno smrzavanje voćne ii povrtne kašice koja je već napravljena od smrznutog voća ili povrća. Ovdje bi se radilo o dvostrukom smrzavanju jedne te iste namirnice. Odgovor je li to loše i koliko je loše za bebinu probavu nemamo, jer nisu napravljena nikakva istraživanja na tu temu. Ono što znamo je da je u redu smrznuti sirove i svježe namirnice, odmrznuti ih, skuhati, pa ponovno smrznuti kao kuhano jelo. Ono što nije dobro je smrznuti kuhano jelo, odmrznuti ga, malo pojesti, pa ga ponovno smrznuti, odmrznuti drugi puta te jesti treći puta.

Kad su bebe u pitanju jako je važno da kupovno smrznuto povrće i voće obavezno skuhate prije posluživanja. Ono je smrznuto sirovo i povlači se po raznim tvornicama, pakirnicama, hladnjačama i skladištima, pa ga svakako treba termički obraditi. Pa čak i ako se radi o mrkvicama koje vaša bebica može već zubićima grickati i sirove. Smrznutu kupovnu hranu obavezno uvijek kuhajte!

Kako smrzavati kašice za bebe?

Najučinkovitiji alat za smrzavanje bebine kašice je pomoću posudice za led s malo većim utorima. Posudicu je potrebno jako dobro oprati i sintetizirati prije korištenja za smrzavanje bebine kašice. Najbolje ju je oprati u perilici posuđa ili vrućoj vodi s antibakterijskim sredstvom za pranje suđa. Potom kašicu usipajte u utore te prekrijte posudicu za led prijanjajućom plastično-prozirnom folijom.

Ova metoda ima niz prednosti, među kojima je najvažnija ta da se po potrebi izvadi i odmrzne ona količina “kockica” koju će beba pojesti u tom obroku, pa nema nepotrebnog bacanja hrane.

Neke mame koriste male staklenke od kupovnih kašica pa u njima smrzavaju kašice i kasnije ih u vrućoj vodi odmrzavaju, no to nije preporučljivo jer staklo od kojih su napravljene nije namijenjeno za ekstremne temperature, odnosno smrzavanje i potom potapanje u vruću vodu. Općenito je važno da hranu za bebe smrzavate u ambalaži koja je namijenjena za duboko zamrzavanje.