Vaša je obitelj spremna za prinovu, no je li spreman i vaš novčanik? Novaca nikada dosta! A što ih više imaš, brže ih potrošiš! S bebom dolaze i troškovi koji, htjeli mi priznati ili ne, iscrpljuju kućni budžet. Štednja je stoga odličan način za izbjeći mučna razmišljanja o tome hoćemo li imati dovoljno novaca za pokriti sve troškove koji nas očekuju za devet mjeseci. Donosimo vam nekoliko načina na koje možete štedjeti bez velike muke.

Popis troškova

Stavite na papir sve svoje dosadašnje troškove, a potom pobrojite sve nove stavke koje vas čekaju s dolaskom bebe: pelene, bočice, dječja hrana, odjeća, oprema za dijete, igračke itd. Na licu mjesta steći ćete jasniji uvid u troškove s kojima ćete se suočiti kad vam obitelj poraste. Sjetite se kako ćete neke potrepštine dobiti od svojih najbližih na poklon, a neke ćete moći posuditi od prijatelja i članova obitelji.

Rebalans proračuna

Smanjite izdatke za luksuze bez kojih možete. Primjerice, odricanje od jutarnje kave u kafiću može vam uštedjeti najmanje 50 kuna tjedno. Umjesto da ručate u restoranu, na posao ponesite hranu pripremljenu kod kuće. Kritički promatrajte mjesečne troškove za fiksni telefon, mobitel, kabelsku televiziju, članstvo u fitness centru te razmislite o jeftinijim opcijama.

Ukoliko vaš fiksni telefon skuplja prašinu, ukinite telefonsku liniju i prebacite sve pozive na mobitel. Ne morate na kabelskoj televiziji imati prošireni paket programa jer kada dođe beba nećete imati vremena za držanje daljinskog u ruci. Uzmite osnovni program od 40-ak kanala koji će vam biti sasvim dovoljan. A što se tiče vaše forme, u njoj možete ostati i bez pomoći fitness trenera. Vježbajte kod kuće i iskoristite svaku slobodnu minutu za šetnju ili brzo hodanje na svježem zraku koji je besplatan.

Kreditne kartice

I dalje trošite novac plaćajući kamate po kreditnim karticama? Smanjite dug po kreditnoj kartici tako što ćete izbjegavati zakasnine te mjesečno plaćati više od minimalnog iznosa duga. Kad se izvučete iz duga, razmislite o tome da kreditne kartice prekrižite i da trošite isključivo gotovinu tj. onoliko koliko imate u novčaniku. Svaki mjesec platite račun u cijelosti i godišnje ćete uštedjeti lijepu kamatu koju možete “uložiti” u svoje dijete.

Štednja

Ako ste dosad štedjeli za nešto biste voljeli imati, ali bez toga možete, razmislite o tome da taj novac položite na određeni oblik štednje. Izaberite oblik štednje koja dugoročno nosi najveću dobit. Ako vam manjka discipline kad je u pitanju štednja, u tome vam može pomoći  program automatske štednje. Naime, gotovo sve banke omogućuju preko trajnog naloga prijenos sredstava s tekućeg računa na investicijski račun.

Dobili ste neočekivan novac, primjerice povrat poreza, položite ga na štednju prije no što dođete u iskušenje da ga na brzinu potrošite. U pogledu sitnog novca, ne zaboravite na najstariji trik – “operacija staklenka.” Sav metalni novac stavljajte u staklenke od kojih je svaka namijenjena za određenu stvar koja će beba biti potrebna. Određivanjem cilja brže i efikasnije ćete štedjeti.

[PROČITAJTE JOŠ: Psiholozi savjetuju: S djetetom što prije razgovarajte o novcu]