Ako ste nađete u situaciji da noćno dojenje počinje ozbiljno utjecati na vaše psihičko i fizičko zdravlje, onda je došlo vrijeme da promijenite nešto u rasporedu dojenja. Ako od nečega zazirete, onda se ne libite to mijenjati. Čak i ako ne možete postići da dijete spava cijelu noć, možete smanjiti dojenje noću i tako si situaciju učiniti podnošljivijom. S cjelonoćnim dojenjem pokušajte se nositi na sljedeće načine:

Dijete dovoljno dojite preko dana

Djeca mogu biti toliko zaigrana da često zaborave na hranu ili je majka toliko zaposlena da ponekad zaboravi dojiti. Stoga, ne čudi da dijete propušteno dojenje želi nadoknaditi noću. Potrudite se da pronađete dodatno vrijeme za dojenje preko dana kako biste vješto izbjegli noćna buđenja.

Probudite dijete na potpuni obrok prije odlaska na spavanje

Umjesto da zaspite i dijete vas probudi za sat ili dva, nahranite ga prije nego što pođete na spavanje. Budit ćete se rjeđe, i uz malo sreće duže ćete spavati.

Naučite dijete na druge načine uspavljivanja

Kada je dijete sito ali još ne spava, u nosiljci ga nosite po kući ili izađite van. Kad utone u san, polako ga položite u svoj krevet i recite tati da preuzme dio rutine uspavljivanja. Nakon nekog vremena, dijete će početi tatino naručje povezivati s odlaskom na spavanje. Kada se noću probudi, prihvatit će da ga umiruje tata umjesto da ga doji mama. Osim dojenja, postoje i drugi načini uspavljivanja poput: tapšanja ili masaže leđa, pjevanja i ljuljanja itd.

Pojačajte bliskost preko dana

Kad god je to moguće, djetetu budite blizu. Kada dijete poraste, vrijeme bliskosti može se drastično smanjiti, a da to i ne primijetite. Dojenjem cijelu noć dijete ponekad može davati do znanja majci da ne požuruje njegovu samostalnost. Puno je majka potvrdilo da dojenčad i djeca pokazaju pojačanu potrebu za dojenjem i držanjem tik pred početak značajne faze, poput puzanja ili hodanja.

“Cika ide pajkiti”

U dobi između dvanaest i osamnaest mjeseci dijete već može razumjeti jednostavne rečenice. Naučite ga da ne očekuje dojenje čim se probudi, tako da mu npr. kažete: “Opet ćemo papati kada se sunce probudi.” Razmislite i o dojenju u stolcu za ljuljanje umjesto u krevetu kako dijete više ne bi povezivalo krevet s dojenjem. Kada uspavljujete dijete, ono što bi trebalo čuti je: “Mama pajki, tata pajki, cica pajki.” Kada se tijekom noći probudi, prvo što bi trebalo čuti je: “Cike pajke, beba isto pajki.”

Učinite dojku manje dostupnom

Kada dijete uspavate na prsima, prstom ga odvojite od dojke. Spavaćicom pokrijte grudi i tako spavajte. Ako dijete ne može isti tren pronaći bradavicu, možda zaspi bez nje.

Spavajte u drugoj sobi

Ako je vaše dijete uporno i ustraje u želji da ga se doji cijelu noć, premjestite se u drugu sobu (ako je imate) i pustite dijete da idućih nekoliko noći spava uz tatu. Možda se neće tako učestalo buditi ako dojka ne bude toliko dostupna. Za “seljenje” se odlučite tek kad ste isprobali sve drugo.

Neka dijete bude pokazatelj

Kada na djetetu isprobavate bilo koju tehniku promjene ponašanja, nemojte forsirati eksperiment koji nije dao rezultata. Ako nakon nekoliko noći odvikavanja osjećate da se kod djeteta preko dana nije ništa promijenilo, nastavite s postupnim odvikavanjem od dojenja noću. Ako dijete postane ovisnije o vama, neraspoloženije ili udaljenije, shvatite to kao znak da trebate usporiti s tempom odvikavanja.

[PROČITAJTE: 10 mitova o dojenju]