Postoji mnogo dobrih i korisnih informacija o dojenju na internetu, ali i savjeta prijateljica i rodbine o tome. No, isto tako postoji i mnogo mitova i neistinitih informacija koje bi mogle izazvati pravi nered u vašoj glavi.

Donosimo vam najpoznatije mitove o dojenju i što stručnjaci misle o svakom od njih.

 

Mit 1: Dojenje je jednostavno

Dojenje je prirodno urođeno majkama i bebama i nekima doista ide bez ikakvih problema, no za neke prvorotkinje ono može biti mukotrpan proces. Sama pomisao da se radi o jednostavnom procesu, koji se stječe bez učenja, je potpuno kriva. Neke se majke tjednima mogu “boriti” s djetetom da se navikne na dojenje, a savjeti stručnjaka koji se bave tim područjem mogu biti od velike pomoći. Stoga slušajte sve savjete koje vam daju u rodilištu i pokušajte se potruditi da učenju dojenja pristupite opušteno i s punim povjerenjem u sebe i bebu.

 

Mit 2: Bol kod dojenja je normalna

Jednom kad počnete s dojenjem i vaše dijete stekne tu naviku, može se pojaviti bol. Bol kod dojenja je zajednička mnogim majkama i često se javlja zbog nepravilnog položaja tijekom dojenja. Stručnjaci sve češće savjetuju prirodnije pozicije tijekom dojenja, kao što je primjerice položaj u kojem majka leži na boku i odmara, a dijete leži kraj nje i siše ili položaj u kojem beba trbuhom leži mami na njenom trbuhu. Bolove u prsima nemojte prihvatiti kao gotovu stvar i patiti u tišini, već potražite pomoć, jer dojenje ne bi trebalo i smjelo boljeti.

 

Mit 3: Grudi se mogu pripremiti na dojenje

Prije dolaska bebe na svijet dobro je razmišljati o dojenju i o ciljevima, pripremiti se logistički i kupiti sve potrebno. No sama priprema grudi je nepotrebna. Neke žene smatraju da trebaju “učvrstiti” bradavice, ali to je još jedan mit koji nije istinit.

 

Mit 4: Što više vode pijete i zdravije se hranite, više ćete mlijeka imati za svoje dijete.

Dovoljna količina tekućine i energetski bogata prehrana važni su za dojilje, trudnice i sve ostale ljude. Promjena u prehrani dojilja potrebna je najčešće samo u slučajevima kada beba ima određenu osjetljivost na neku vrstu hrane ili pića, ali to je iznimka a ne pravilo. Isto tako, povećana količina tekućine neće dramatično utjecati na količinu ili kvalitetu majčina mlijeka.

 

Mit 5: Ako dojite, dijete ni slučajno ne smije jesti na bočicu

Mnoga djeca imaju poteškoća s prelaskom s dojke na bočicu ili obrnuto. No ako djetetu damo da proba bočicu, to ne znači da će zauvijek nakon toga odbijati dojku. Način na koji beba jede iz bočice razlikuje se od slobodnog protoka mlijeka iz majčine dojke. Dijete će gotovo uvijek izabrati lakši način. Uz prave smjernice, dijete može vrlo lako prelaziti s dojke na bočicu ili obrnuto.

 

Mit 6: Vaše novorođenče će jesti svaka dva do tri sata

Većina beba mlađih od šest tjedana jede neredovito zbog neredovite rutine spavanja. Ponekad će razmak među obrocima biti skroz malen, a ponekad će beba odspavati četiri sata u komadu bez dojenja. Razgovarajte s pedijatrom o “idealnom” rasporedu hranjenja, no budite spremni da ćete dojiti svoje dijete onda kada ono to bude htjelo i tražilo.

 

Mit 7: Žene koje doje manje spavaju

Bebe koje se hrane na bočicu rjeđe jedu zbog toga jer duže probavljaju zamjensku hranu, no to ne znači da njihovi roditelji imaju mirne noći pune sna. Svaka beba je drukčija i svaka ima različite obrasce spavanja na koje ne utječe samo prehrana već i mnogi drugi faktori. Majke koje doje najčešće drže svoju djecu u neposrednoj blizini pa ne moraju ustajati, pripremati zamjensku hranu, a oksitocin koje se oslobađa tijekom dojenja pomaže im da mogu brže i bolje zaspati.

 

Mit 8: Samo rodilje mogu dojiti

Ovaj mit najčešće se odnosi na posvojitelje. Ako je majka prije dojila svoje biološko dijete, postoji mogućnost da se izdaja. Ako ne uspije, kombinacija hormona i izdajanja bit će potrebni za prehranu posvojenog djeteta. Zapamtite, dojenja se može objasniti na mnoge načine i za svaku ženu to je drukčiji doživljaj.

 

Mit 9: Dojenje je učinkovita kontracepcija

Dojenje može biti učinkovita kontracepcija ako se ispune određeni uvjeti. Žene mogu koristiti dojenje kao oblik kontrole u prvih šest mjeseci nakon poroda ako se dijete hrani isključivo dojenjem svakih 4 do 6 sati i ako nisu ponovno dobile menstruaciju. No, to nije stopostotna zaštita jer 1 od 100 žena koje prakticiraju kontinuirano dojenje će ponovno zatrudnjeti.

 

Mit 10: Ako se vraćate na posao, počnite s izdajanjem i spremanjem mlijeka.

Ovaj mit ovisi o mnogim okolnostima. Ako se morate vratiti na posao, nemojte svoj zamrzivač pretvoriti u spremište majčinog mlijeka “za svaki slučaj”, posebno ako na poslu imate priliku izdajati.