Svi smo čuli za poseban i prekrasan trudnički sjaj na licima budućih mama. Ima nešto u tome i trudnice doista ponekad blistaju, no turbulencije koje se događaju s njihovim organizmom često su vidljive upravo kroz promjene na koži.

Osim što se koža širi na području trbuha, unutarnje hormonalne i metaboličke promjene izazivaju i neke druge boljke. One nisu opasne po zdravlje, ali ih nitko ne voli imati i uz sve ostalo još se baviti i bubuljicama, suhom kožom ili osipom.

Najčešće promjene na koži

Na popisu mogućih kožnih promjena i oboljenja najčešća su:

Akne

Hormonalne promjene, kako u pubertetu tako i za vrijeme trudnoće, glavni su uzročnik pojave akni. Akne nastaju zbog pretjeranog lučenja loja i infekcija koje nastaju u porama u kojima se taj loj nakuplja. Stvaranje akni potiče i hrana bogata rafiniranim šećerom, životinjskim masnoćama te laktozom. U trudnoći je organizam pod stresom zbog vrtloga promjena kroz koje prolazi u kratkom periodu, što također potiče rad lojnih žlijezda na našoj koži i promjenu njezine pH vrijednosti, zbog čega se javljaju inficirani prištići i bubuljice.

Kako spriječiti i liječiti?
Protiv hormonalnog vrtuljka malo što možemo učiniti, ali na prehranu se može itekako paziti. Od pića predlažemo običnu vodu, prirodnu limunadu ili nezaslađeni čaj, a hrana neka bude bogata voćem i povrćem, žitaricama i sjemenkama. Treba piti puno vode jer ona pomaže da toksini brže i lakše napuste organizam. Pomoći će i namirnice s protuupalnim svojstvima, a među njima su: češnjak, đumbir, borovnice i bobičasto voće, brokula, avokado, paprika, grožđe, kurkuma, maslinovo ulje, crna čokolada, višnje i trešnje. Same akne tretirajte antiseptičkim tonikom za lice koji je napravljen od prirodnih sastojaka. U ovom trenutku ne želite agresivne i jake kozmetičke preparate. Od prirodnih će pomoći eterično ulje čajevca.

Suha koža

Suha koža je znak da je tijelo preslabo hidrirano. Naravno da se velika količina tjelesne tekućine “troši” na bebu koja raste i razvija se u trbuhu, a posljedica je blaga dehidracija kod majke. Suhu kožu mogu izazvati i neki vanjski faktori: vrućina i opečenost kože suncem, hladnoća i vjetar, vrlo vruća voda kod kupanja i tuširanja, agresivni gelovi i sapuni za tuširanje ili promjena kozmetike.

Kako spriječiti i liječiti?
Prije svega potrebno je unositi dovoljno tekućine, odnosno vode. Posebno u ljetnim mjesecima, uvijek imajte uz sebe bočicu s vodom. Ako vas koža svrbi i iritira, u biljnoj ljekarni potražite kremu na prirodnoj bazi koja će umiriti svrbež i riješiti vanjske simptome.

Svrbež kože

Većina trudnica žali se na svrbež na području trbuha. Kako se koža rasteže, jedna od posljedica je ovaj neugodni osjećaj. Ponekad se svrbež javlja po čitavom tijelu, ali nije zabrinjavajuće sve dok svrbež ne poprima ekstremni oblik. Ukoliko vas jako svrbe šake i stopala, svakako posjetite liječnika jer se može raditi o opasnom zatajenju žući ili kolestazi. Ako pak osjećate drhtavicu, trnce i ježenje kože, to vam divljaju hormoni i nije opasno po zdravlje.

[PROČITAJ: Zbog statusa na Facebooku trudnica je saznala za kolestazu i spasila svoju bebu]

Kako spriječiti i liječiti?
Masirajte lagano i nježno trbuh, odnosno mjesta koja najviše svrbe, organskim eteričnim uljem. Kažu da je najbolje upotrijebiti hladno prešano bademovo ulje jer hidratizira kožu, navlažuje ju i smanjuje taj osjećaj stezanja i svrbeža. Dobro je i protiv nastanka strija.

Osjetljivost kože

Osim drhtavice, ježenja ili trnci, koža može u trudnoći biti jako osjetljiva i na mehanička oštećenja (lako nastajanje modrica, sporije zacjeljivanje ranica, brži razvoj upala i slično), ali i na razne uvjete izvana kao što su hladnoća, toplina, prašina, vjetar, kemijski spojevi iz kozmetike. Ono što ste koristili prije trudnoće, odjednom vam počinje smetati i izazivati reakcije.

Kako spriječiti i liječiti?
Trudnoća nije dobro razdoblje da eksperimentirate s različitom kozmetikom. Umjesto toga, odmah krenite s najprirodnijim preparatima, bez kozervansa, bojila, dodanih mirisa i kemije. Ponekad to neće biti moguće, primjerice s kremama za sunčanje, ali uvijek imajte na umu da ako je koža osjetljiva vrijedi staro dobro pravilo – manje je više.

Hiperpigmentacija

I opet zbog tih nesretnih hormona, u trudnoći se većini trudnica pojavljuju smećkaste mrljice na koži zbog pojačanog lučenja melanina. Posebno često hiperpigmentacija se javlja po vratu i ispod pazuha, a osim nje javlja se i melasma, poremećaj pigmentacije koji najčešće zahvaća lice a javlja se kada sunce ošteti pojedine pigmentne stanice koje pigment proizvode u većim količinama zbog ženskih hormona.

[PROČITAJ: Hiperpigmentacija kože u trudnoći: kako je spriječiti i liječiti prirodnim putem]

Kako spriječiti i liječiti?
Spriječiti hiperpigmentaciju možemo samo na način da se ne izlažemo jakom suncu. Za ljetnih mjeseci trudnice bi trebale biti u hladu od 10.00 ujutro do 18.00 navečer. Ako baš moraju biti na suncu, preporučuje se jaki zaštitni faktor i obavezni šeširić na glavi.