Iako nas medijski stručnjaci stalno upozoravaju da nije dobro privatni život dijeliti javno na Facebooku, jedna mama nikada neće požaliti što je javno na svome profilu podijelila intimni problem. Odgovori i komentari koje je dobila od prijatelja nagnali su je da pohita liječniku te je ispalo da je svojoj bebi spasila život.

Naime, 28-godišnja Christina DePino bila je u 35. tjednu trudnoće i patila od strašnog svrbeža. Počelo je s šakama i stopalima. Kasnije se stanje pogoršalo do te mjere da se stalno svrbjela po cijelom tijelu, da nije mogla zaspati i budila se kako bi se satima češkala. Simptomi su se pojačavali tijekom noći i postalo je neizdrživo.

Njezina šogorica koja je medicinska sestra savjetovala joj je da provjeri da li njezini simptomi odgovaraju stanju koje se naziva kolestaza.

Kolestaza ili zastoj žući u trudnoći

Jetra proizvodi žuć i pohranjuje ju u žućnom mjehuru odakle se izlučuje po potrebi u dvanaesnik (gornji dio tankog crijeva) za razgradnju masnoća unesenih preko hrane. Kada žuć presporo ili uopće ne teče od jetre prema dvanaesniku, javlja se kolestaza. Prvi simptomi su jaki svrbež šaka i stopala.

Kod trudnica se kolestaza najčešće javlja u trećem tromjesečju. Nije smrtno opasna za majku, ali može biti opasna za bebu i izazvati preuranjeni porod. U vrlo, vrlo rijetkim slučajevima može uzrokovati smrt bebe u trbuhu. Vrlo često se liječnici kod kolestaze odlučuju na raniji inducirani porod jer ne žele riskirati zadnje tjedne trudnoće ukoliko majka ima problema s jetrom i žući.

Lijeka za ovo stanje nema. Ponekad će liječnici trudnicu ostaviti u bolnici i provjeravati jetrene probe ili je naručivati svaka 4-5 dana na testiranje jetrenih proba, ali svrbež ne mogu olakšati ničime. Ponekad pomaže posebna i kontrolirana prehrana koja ne opterećuje jetru. No trudnice se najviše žale na taj svrbež koji je toliko jak da si češkanjem naprave ranice. ne podnose nikakve kreme već eventualno hladne obloge da smire svrbež. Hladna voda pak dodatno isušuje kožu, što izaziva još gori svrbež. Dočekati porod za njih postaje prava agonija i strašno nepovoljno psihički utječe na buduće mame.

Svrbe vas dlanovi i stopala? Zatražite pretrage

Christina DePino svoju je priču podijelila s medijima jer je željela upozoriti druge trudnice da svrbež kože možda nije samo još jedan od bezopasnih simptoma trudnoće. Ponekad trudnice misle da ih koža svrbi zbog lošije cirkulacije, vrućine ili suhoće, nečeg što su pojele, odnosno nekog benignog razloga, ali dok su u drugom stanju trebale bi svakom “čudnom” simptomu pridati malo veću pozornost.

Christina je nakon savjeta s Facebooka posjetila liječnika, saznala da doista boluje od kolestaze, pa su liječnici odlučili porod napraviti već za četiri dana, odnosno tjednima prije termina. Njezina curica rodila se s laganom žuticom koju su liječnici pratili, ali generalno bez ikakvih posljedica.