Živimo u Njemačkoj i naša curica (7) ima velikih problema sa školom

Poštovanje, imam curicu od 7 godina. Prije godinu i pol dana preselili smo se u Njemačku. Krenula je u školu. Nije se snašla jer nije jezik uopće znala. Morali smo ponoviti zbog toga školsku godinu.
Uglavnom, krenula je ponovno i sve je super išlo, učiteljica je bila zadovoljna jako, to je bilo u 10 mjesecu prošle godine. Rekla mi je da ne brinem i da samo poradimo na tome da što više čita i priča kada je u školi a ne samo u boravku (jer tamo obožava biti i svi je vole).  Ja sam se porodila i sada u veljači učiteljica je sazvala hitan sastanak. Muž i ja smo otišli i meni svijet kao da se srušio u sekundi. Mojoj curici je koncentracija pala, kada ispite piše ima puno grešaka, ne surađuje dovoljno, uopće je ne zanima ništa.
Riječi od učiteljice su bile: Mama, vaša kćer je toliko nazadovala da me iznenadila neugodno, ne znam što se dogodilo a tako je lijepo krenula. Morate s njom sve ispočetka. Promatrala sam svoje dijete dok je učiteljica pričala i vidjela da “zuji naokolo”.
Meni se svijet srušio jer njezin početak je bio pretežak za obje. U boravku je hvale svi, samo što mi njena učiteljica s kojom uči isto ponavlja za čitanje. Ide joj, ali mora razumjeti što pročita. Tako mi je rekla.
Prošli smo puno toga lošega ali ona je bila jaka i borila se.
Jučer mi je donijela test, od mogućih 33 ona je imala 3,5 boda. Pitam ju što se dogodilo, spustila je glavu i rekla da kao ne zna i dok joj pričam sluša me, ali čim prestanem  ona ili gleda crtić ili se igra i ništa do nje ne dopire.
Promatram ju duže vrijeme i shvatila sam da ono što ju zanima ona rado odradi, a što joj se ne da, to neće.
U zadnje vrijeme i ja sam pod stresom (beba, kuća, muž, ona i škola njena) sve je na meni. Zaboravljam nekad stvari i vidjela sam da je i ona počela govoriti da zaboravlja. Da li to radi namjerno ili je stvarno tako, ne znam. Možda je i ljubomorna na brata jer ni nemam previše vremena, kao što je ona naviknula dok je bila sama.
Zanima me na koji način i kako da svojoj curici pomognem? Što mi je činiti?
Žao mi je gledati da mi opet pati u školi, a i ja skupa s njom.
Nadala sam se da smo završili s tim razdobljem prilagodbe na jezik i školu, da je to iza nas, a sad ispada da sve trebamo ispočetka. Hvala vam unaprijed na odgovorima.

Poštovana,

vidim da ste jako zabrinuti oko razvoja svoje djevojčice. Kao svaki roditelj želite joj sve najbolje i da s lakoćom svlada sve što je stavljeno pred nju. S obzirom da se radi o dvojezičnom djetetu, bilo je za očekivati da će joj početak školovanja biti izuzetno težak, ali kažete da ga je svladala i da su stvari krenule na bolje. S obzirom da se sada od nje očekuje razumijevanje pisma i govora bilo bi potrebno provjeriti koliko ga je zaista usvojila i kako procesuira jezik (kako hrvatski tako i njemački). Naime, postoji određeni postotak djece kod kojih se javljaju poteškoće u procesuiranju jezika, koje im stvaraju velike probleme u svladavanju gradiva. Dakle, logopedska procjena bila bi neophodna kako bi se utvrdila pozadina problema i na vrijeme uočile određene teškoće ako ih ima.

Spominjete da je djevojčica nedavno dobila brata pa bi pozadina njene iznenadne nezainteresiranosti mogla biti i psihološke prirode u čemu bi Vam mogao pomoći psiholog.

Jako je nezahvalno ovako “na daljinu” donositi zaključke, ali moj je svakako taj da potražite stručnu pomoć i otkrijete uzrok problema. Samo tako ćete moći adekvatno pomoći svojoj djevojčici.

Nataša Čičin-Šain, mag.rehab.educ.
Kabinet Korneo


NATAŠA ČIČIN-ŠAIN

prof. defektolog
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Pitajte me Moji odgovori