Želim postati vegetarijanka ali ne znam kako početi

Poštovana, imam 19 godina i željela bih postati vegetarijanka. Duže vrijeme već ne jedem meso i nemam potrebu za tim. Mlijeko i jaja isto slabije jedem. Od mliječnih proizvoda najviše koristim sir i jogurt. Zanima me kako započeti i koja je to hrana koju smijem konzumirati, a da ne narušim zdravlje jer sam dva puta do sad gubila menstruaciju, pa me to malo brine. Jedino čega bih se teško odrekla su slatkiši, pogotovo čokolada, pa me također zanima da li vegetarijanstvo potpuno isključuje sve slatko ili se može konzumirati? Koji je vaš savjet i preporuka?

Molim za odgovor. Hvala

Draga čitateljice,

odgovor na tvoje pitanje ovisi i o tome želiš li biti vegetarijanka ili veganka. Vegani ne jedu uopće proizvode životinjskog podrijetla, između ostalog ni med. Neki vegetarijanci konzumiraju jaja, neki mlijeko i mliječne proizvode, a neki i jedno i drugo. Tzv. Pesco-vegetarijanci jedu i ribu.

Vegetarijanstvo ne mora biti opasno za tvoje zdravlje, ali je jako važno da se dobro informiraš prije nego što kreneš, pogotovo o mogućim deficitarnim nutrijentima i kombiniranju biljnih bjelančevina u svrhu stvaranja kompletnih proteina. Gubitak menstruacije bi mogao biti povezan s neadekvatnom prehranom. Teško je procijeniti koje su hranjive tvari kod tebe deficitarne bez detaljnog uvida u tvoje prehrambene navike kroz dulje vrijeme. Općenito su najčešće deficitarni vitamin B12, željezo, kalcij, omega 3 masne kiseline i cink.