Zbog straha da neću naučiti, ne mogu pamtiti i učiti

Dobar dan. Imam taj problem da ne mogu učiti zbog straha od škole. Ne mogu pamtiti. Kad krenem učiti, uhvati me strah da neću moći naučiti i više ne pamtim. Što da napravim?

Odgovor:

Draga čitateljice!

Istraživanja pokazuju kako svi učimo značajno efikasnije i brže kad smo dobro raspoloženi, u odnosu na situaciju kad smo pod stresom i tjeskobni. Kod Vas se dogodi situacija gdje, pretpostavljam, prije negoli i krenete učiti već se javi misao „Ja ovo neću uspjeti.“, što naravno sa sobom vodi osjećaj nervoze, straha i tuge. Pod takvim osjećajima, tijelo je napeto i zgrčeno, što još više otežava proces učenja. I tako se stvori začarani krug negativnih misli, osjećaja i ponašanja. Pokušajte prepoznati takve negativne misli i probajte si odgovoriti na pitanja: „Imam li ja argumenata koji potvrđuju da ja ne mogu ovo naučiti?“ Sjetite se svih situacija u kojima ste uspješno naučili razna gradiva. Naše misli nas često iracionalno odvedu u osjećaj straha, a realno, vrlo često su te misli u potpunosti netočne.

Također, za početak si zadajte male zadatke. Krenite s učenjem jedne stranice, ništa više od toga. Ponekad kad si postavimo prevelik cilj, demotiviramo se prije negoli smo i krenuli. Stoga krenite polako, jednu stranicu naučite i zatim se nagradite nekom sitnicom (finom čokoladom ili kratkom šetnjom). Nakon toga krenite na još jednu stranicu. Pritom stalno budite svjesni, sve su to argumenti koji govore da je misao „Ne mogu učiti.“ u potpunosti kriva.

Srdačan pozdrav!

Tanja Babić Franjkić

magistra psihologije
Logopedsko-rehabilitacijski centar Blaži

Moji odgovori