Zato što nisam komunikativna nemam pravih prijateljica

Dobar dan, pitala bih vas za jedan savjet. Imam problema s komunikacijom. Nisam komunikativna osoba te sam zbog toga stalno tužna, osjećam nervozu u trbuhu. Ne znam o čemu bi mogla razgovarati s rodicom ili prijateljicom, mozak mi blokira. Što se tiče društva, imam samo dvije prijateljice u školi. Idem u srednju školu. Te prijateljice su odvratne prema meni, družim se s njima samo da nisam sama. Najviše me boli to što, npr. njih dvije stalno pričaju jedna s drugom, a mene ni ne primjećuju iako sjedimo skupa nas tri u klupi. I kad jedna ne dođe u školu, ova druga ništa ne priča sa mnom. Ako ju nešto upitam odgovori i to je to. A kad su obadvije u školi, njih dvije stalno razgovaraju. A tako mi je i s rođacima. Ako ih nešto upitam odgovorit će i to je to. Nisu otvoreni prema meni. Imam 17 godina. Kako da postanem komunikativna?

Draga čitateljice,

I samu sebe mogu svrstati u kategoriju mirnijih i tišnih ljudi – u tome nema ništa loše. Mi smo svi različiti i neki od nas su komunikativniji neki nisu. Rekla bih da nam je uvijek lakše komunicirati s ljudima koji su sličniji nama – što je skroz logično jer s njima imamo zajedničke interese pa tako i teme o kojima bi mogli pričati. Ne poznam tvoje prijateljice, rođake niti tebe, ali možeš si sama dati odgovor na pitanje imaš li nešto zajedničko s njima? Interese, poglede na život, vrijednosti, itd.? Ako nemaš, onda je jasno zašto u komunikaciji s njima ne znaš što reći. Nadalje, ako je netko prema nama bezobrazan onda nije neobično da zablokiramo u komunikaciji s tom osobom. Moj savjet je da se osvrneš malo po svojoj okolini i vidiš postoji li netko sličan tebi. Započni razgovoror s tom osobom oko zajedničke teme. Npr. ako vidiš nekoga da šeće psa, a ti voliš pse, započni komunikaciju o psima. Ovo je samo primjer kako spontano možemo početi pričati o nama bliskoj temi.

Da bi se s nekim sprijateljili potrebno je puno ulaganja: zajedničko vrijeme, razgovori, pažnja. Prijateljstvo je odnos koji se gradi, a ništa ne možemo sagraditi preko noći. Možeš se osvrnuti po razredu i vidjeti postoji li netko drugi osim ove dvije prijateljice s kojima bi mogla naći neku temu. Ako ti je to teško u razredu, upiši se na neku izvannastavnu aktivnost – tamo ima još mladih koji imaju bar nešto zajedničko s tobom: sklonost toj aktivnosti, tom hobiju.

Znam da ti trenutno nije lako ali vjeruj da će sve ovo proći. Ako ti treba podrška obrati se školskom psihologu. Sretno!

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori