Zašto je mama prestala razgovarati sa mnom i ne želi mi pomagati?

Pozdrav, ovo će možda zvučati čudno, ali evo priče. Prošle godine sam preko interneta kupovao dosta opreme za računalo jer sam svu dobio kad i samo računalo, a to je bilo prije dvije godine. I svaki put kad bi naručio ja bih sve platio sam, jer sam imao dovoljno džeparca. I sad je nedavno moj mlađi brat pokvario moje slušalice (a one su mi potrebne jer dosta stvari za školu radim na računalu, a bez njih ne čujem ništa) i ja sam roditeljima rekao: “Mogu li naručiti nove slušalice, budem ja platio jer je on potrgao stare.” I sve je bilo u redu, do sljedećeg dana, tada je sve počelo, majka je prestala razgovarati sa mnom, kada sam ju tražio pomoć ili nešto drugo, ona je samo šutjela, kod kuće uvijek pomaže i u školi imam odlične ocjene, ne razumijem zašto su takvi.

Odgovor:

Pozdrav,

tvoja priča uopće ne zvuči čudno. Sasvim je razumljiva i jako je pohvalno što si odlučio potražiti pomoć.

Roditelji mogu ponekad imati reakcije koje je teško objasniti iz dječje perspektive. U sljedećim situacijama kada primijetiš da te roditelji neće slušati, jedna od stvari koje možeš učiniti jest jasno im naglasiti koliko je tebi bitno da te čuju. U redu je izgovoriti kako ti je tema razgovora važna i da želiš o njoj razgovarati. Ponekad je roditeljima potrebno istaknuti ozbiljnost i važnost naše potrebe za razgovorom (o pojedinoj temi).

Što misliš, bi li mogao pitati majku i doći do odgovora zašto u pojedinim situacijama šuti tijekom perioda kada je komunikacija između vas dvoje dobra? Kako ti zvuči da primjerice, iskoristiš jedan trenutak kada ste zajedno i kada se oboje ugodno osjećate da je pitaš zašto ti u nekim situacijama ne želi odgovoriti na pitanje jer bi volio da ovakav ugodan odnos gdje otvoreno razgovarate imati cijelo vrijeme?

Kada nas nešto jako brine ili rastužuje od pomoći može biti da porazgovaramo i podijelimo svoju brigu s drugom osobom. Predlažem da razmisliš kojoj osobi od povjerenja, iz tvoje okoline, bi se mogao obratiti da ti pomogne ako se nešto slično ponovi. Sjajno je kada porazgovaramo s nekime tko nas razumije jer to nam može pružiti olakšanje i nove ideje o tome što se dogodilo.

Želim ti puno sreće.

Dario Antić

magistar psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori