Zašto beba od tri mjeseca odbija bočicu i svaki obrok je borba?

Poštovani, molim za savjet. Beba ima puna tri mjeseca, 64 cm i mislim oko 7.500 g. Na zadnjoj kontroli je imao oko 6600 prije mjesec dana. Rođen je u terminu s 55 cm i 3540 g. Hranjenje je sve do sada išlo bez problema, ali zadnjih 15 dana je borba pred svaki obrok osim noćnog. Spava noću od 21 do 3 sata, pa jede 200 ml i spava do 7 ili 8 ujutro. Do sada je u svakom obroku jeo između 160 i 200 ml. Ima 5 obroka u 24 h. Nema osipa, stolica je zlatno zelena oduvijek.

Koristimo Omnio pandu za grčeve i nema ih dok je na Pandi. Problem je što svaki obrok ima u razmacima od 3,5 do 4 sata, ali uz ogromnu borbu da pojede. Probali smo flašice na 2 rupice ali halapljivo jede pa smo se vratili na jednu rupicu. Jako slini ali nema zubića na vidiku. Ne znam je li to prolazna faza ili mu nešto smeta. Ima crvenilo ispod vrata koji mažemo i pazimo, ali mislim da je uzrok samo trljanje kože o koži u naborima. Imamo kontrolu za 10 dana ali me zanima vaše mišljenje oko borbe s hranom. Probala sam i skratiti raspored pa mu davati manje. Svejedno odbija. Na kraju svakog dana smo između 850 i 950 ml pojedenog mlijeka. Molim vas savjet i unaprijed hvala.

Poštovana,

pokušajte ipak možda s većom rupicom na dudi ako tako bolje jede. Možda je prolazna faza. No ako se isto nastavlja i dalje smanjuje obroke, a pogotovo ako se koža pogoršava treba razmotriti alergiju na kravlje mlijeko kao razlog. No , u tom slučaju se prvo javite svom pedijatru koji će procijeniti treba li bebu dalje slati specijalistu gastroenterologu.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori