Poštovana. Moje dijete ima 13 mjeseci, 15. 1. 2015 je dobilo antibiotik Klavocin 3,2 ml, 7 dana radi upale uha. Nakon provedene terapije dijete još uvijek boli uho. Noću se budi 3-4 puta i plače držeći se za uho, uz to mu je još i začepljen nosić pa mu otežava normalno disanje. Nos čistimo fiziološkom otopinom po preporuci pedijatrice i kapamo KAPIMA ZA NOS (nemaju imena). Kako da mu olakšam bolove i zašto antibiotici nisu pomogli? Što dalje ? Unaprijed Vam zahvaljujem s poštovanjem. SB

 

Poštovana,

kod Vašeg djeteta je moguće, s obzirom da ima zaštopan nos, da je bol u uhu posljedica razlike između atmosferskog tlaka i tlaka u srednjem uhu uslijed loše prohodnosti Eustahijeve tube. Eustahijeva tuba je cjevčica koja spaja nazofarinks, tj. područje donje nosne školjke i srednje uho.

Antibiotici pomažu kod bakterijske upale uha koja vjerojatno nije slučaj kod Vašeg djeteta. Preporučam, kako bol traje i nije prošla uz liječenje antibioticima, da napravite pregled ORL specijaliste, a u međuvremenu da mu dajete peroralne analgetike i dekongestive u nos.

 

Iva Palčić

dr.med, spec.pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije

Poliklinika za dječje bolesti Helena

 

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori