Zaostaje li moje dijete u govorno-jezičnom razvoju?

Poštovana, imam sina koji će sredinom travnja napuniti 3 godine. Ide u vrtić (jaslice) već drugu godinu i općenito je zdrav i normalno napreduje. Međutim, čini mi se kao da manje razgovjetno i elokventno priča. On još pomalo tepa (kočolada, pavati…) Ima korektan vokabular, broji do 15, prepoznaje brojeve, broji do 10 na engleskom, voli pjesmice i pjevati, “hvata” tekst kad ih sluša, voli i slikovnice. Zna kako se zove i preziva, zna to za tatu, mami ne može izgovoriti ime (Andrea). Rečenice spaja i slaže po 2-5 riječi. Postavlja pitanja, npr. “gdje je tata?”, “što tata radi?” Izražava osjećaje: tužan sam, ljut sam, ali kad mu postavim pitanje zašto je ljut, ne zna odgovoriti. Kaže: “da.” Ja znam zašto je ljut pa postavljam potpitanja, da li zbog ovoga, ili ovoga, on potvrđuje kada “pogodim” uzrok njegove tuge ili ljutnje.

Međutim, kad ga slušam, on meni još uvijek nekako zvuči kao malo dijete (što i je), a ne izgovara razgovjetno. Kasno je propričao (s dvije godine je počeo slagati rečenice), pa je imao s 2,5 nagli “skok.” Što se tiče glasova, znam da je rano za neke glasove. Izgovara Č i Ć, R još ne. L kaže u riječi vlak, ali za loptu kaže “opta.” I kada izgovara “S”, pruža jezik van. Na osnovi ovoga, smatrate li da bih trebali otići logopedu na procjenu ili je to u okviru urednog razvoja? Lijepi pozdrav i hvala unaprijed.

Poštovana,

prema opisu vašeg sina ne pronalazim razloge za brigu svezi jezičnog razvoja. Navodite da ima uredan vokabular te da slaže rečenice od najmanje 3 člana, postavlja pitanja te je svjestan sebe. Od djeteta te dobi još ne očekujemo da verbalizira zašto se osjeća na određen način pa vas ne treba brinuti to što sam ne obrazlaže zašto je ljut. Veoma je dobar znak da odabire jedan od ponuđenih odgovora kao mogući uzrok, a ne da na svaki ponuđeni odgovor odgovara s „da“. Navedeno ukazuje kako je jezično razumijevanje isto primjereno. Što se izgovora tiče, kod trogodišnjaka se očekuju poteškoće s izgovorom višesložnih riječi (čokolada, čarape, tobogan i sl.) kao i glasova koji zahtijevaju veći angažman jezika (R, L, LJ, Č, Ž, Š, Đ, DŽ).

Skoro sve što ste naveli u njegovom izgovoru se može tolerirati, osim interdentalnog izgovora glasa S (a moguće i glasova Z i C koji spadaju u tu skupinu). Interdentalni izgovor glasova C, Z, S može biti posljedica dugotrajnog korištenja dude ili sisanja palca, otvorenog zagriza, hipotonije jezika, nedostatka gornjih sjekutića (ili izrazito malih zubića pa jezik leti van jer nema prirodne prepreke)… Ovaj način izgovora glasa S spontano se rijetko korigira sam od sebe pa se preporuča ranija logopedska intervencija. Preporučam da se javite na logopedski pregled ukoliko se do 4 godine navedeni glas spontano sam ne pozicionira unutar usne šupljine.