Začepljen nosić kod bebe stare mjesec dana

Poštovani, moja djevojčica ima tri i pol tjedna. Već je u bolnici počela povremeno kihati i posljednjih dana ju muči začepljen nos. Kiše i dalje povremeno, no nos joj se pogoršao. Imam osjećaj kao da ju nosić budi iz sna, te da nadovoljno spava

Poštovani, moja djevojčica ima tri i pol tjedna. Već je u bolnici počela povremeno kihati i posljednjih dana ju muči začepljen nos. Kiše i dalje povremeno, no nos joj se pogoršao. Imam osjećaj kao da ju nosić budi iz sna, te da nadovoljno spava tj. da drijema jer joj je san slab i budi se svakih 10-tak minuta. Ono što me zaista zabrinjava je nemiran san. Dok spava zna se iznenada “prepasti” te se počne migoljiti, lupati nogama i rukama kao da se bori, ima noćnu moru. U snu nekada cvili. Nos joj kapam fiziološkom otopinom te znam napariti kupaonicu i sjediti s njom u njoj. Također sam primjetila da je počela spavati sa rukicama na licu, otvorenih dlanova prema van. Umirim ju tako da ju stavim na prsa, no i tada se zna migoljiti iako ju to privremeno smiri. Njeno spavanje smo sveli na to, da sam ja s njom u krevetu i stavljam ju na prsa kada se probudi uz plač i cviljenje. Znam je često nositi (uspravno) dok spava, jer imam osjećaj kao da tako lakše diše. Stan redovito provjetravamo, grijemo na 22 stupnja, noću na 19.5. Koristimo ovlaživače zraka. Da li je problem samo u nosu ili nemiran san može biti i nešto drugo? Kod pedijatra još nismo bili, zbog gripe ju ne bi rado izvodila van, a na telefon mi se na javljaju 🙁 unaprijed hvala. Mama T.

Prije svega, osnovno pravilo koje bi bilo dobro da usvojite je da djecu nije dobro liječiti telefonom, pogotovo ne novorođenčad. Mogli biste ugroziti dijete, a ne možete biti ni sigurni jeste li dovoljno dobro procijenili situaciju. Primjerice, dijete te dobi može biti ozbiljno bolesno, a bez povišene tjelesne temperature.

Svojoj djevojčici očistite nosić fiziološkom otopinom i po toaleti aspirirajte sadržaj iz nosa. Obzirom da simptomatska terapija kod Vas nije polučila uspjeh, savjetovala bih vam da posjetite nadležnog pedijatra uz prethodno osobno dogovoren termin pregleda (npr. na samom početku ili kraju radnog vremena, zbog gripe).

Dr. Matilda Kovač Šižgorić
spec.pedijatar, subsp.pedijatrijske neurologije
Poliklinika za dječje bolesti Sabol