Zabrinjava nas 24-godišnji sin koji konzumira marihuanu i govori o samoubojstvu

Dobar dan! Živimo u jednom malom gradiću u Njemačkoj. Tu smo 4 godine, radnička smo obitelj. Imamo dva sina od 24 i 19 godina, Mlađi je upisao zanat i sve je u redu, ali stariji je još kao dijete bio malo problematičan. Vjerojatno je kao maloljetnik sve vrste opijata probao. Danas konzumira marihuanu (tako on kaže) i ponaša se kao da je to normalno. Kada pričamo s njim o tome i kažemo mu da to nije dobro jer je koristi u velikim količinama on i dalje govori kako je to zdravo i da nije štetno. Uglavnom nam radi puno problema. Odnedavno živi sam u stanu i stalno od nas traži novac, ne plati račune, a novac potroši. Mi smo mu do sada pomagali, ali smo rekli da više nećemo. On je počeo spominjati samoubojstvo, govoriti da ga nitko ne razumije, kako je on žrtva, da ga svi iskorištavaju. To je istina, svi ga iskorištavaju osim nas, mene i supruge. Što naumi to napravi, a poslije uvijek krivi nekoga drugoga za to. Ono što je dobro je da je na poslu cijenjen i dobiva pohvale i povišice, radi već 18 mjeseci. Jako teško komuniciramo, a kada pričamo mimoilazimo se u razmišljanjima oko životnih zadaća i logike funkcioniranja. Najviše nas zabrinjava prijetnja samoubojstvom i konzumiranje marihuane (cigarete). Ja i supruga smo se postavili na jedan način, ali nas zanima Vaše mišljenje ili savjet. Volimo ga i spremni smo se boriti da mu pomognemo na adekvatan način. Unaprijed hvala!

Poštovani tata,

žao mi je što imate problema sa starijim sinom. Nažalost, on je sada odrastao mladi čovjek koji donosi svoje izbore u životu i sam za te iste izbore snosi posljedice. Jedan od njegovih izbora je i marihuana. Smatram da na njegove odluke ni na koji način ne možete utjecati, on je taj koji treba odlučiti hoće li nastaviti pušiti ili ne. Jedino što Vi kao roditelji možete jest ne podržati njegove odluke koje mu štete i pustiti da zaista snosi posljedice za svoje ponašanje. Ako realno Vaš sin može normalno živjeti od plaće koju zaradi, no novce ipak traži od Vas jer sve potroši na marihuana/druge/nešto treće, jedini način na koji će naučiti raspoređivati vlastiti novac je taj da nema plan B, odnosno roditelje koji će uvijek umjesto njega sve platiti. Ako nastavite isto, tada će i on nastaviti činiti isto jer nema potrebe da išta mijenja.

Ono što bih još napomenula jest da prijetnju samoubojstvom nikada ne treba shvatiti olako. Možda na taj način pokušava emocionalnom ucjenom doći do cilja – novaca, no bez obzira na to činjenica je da samim spomenom samoubojstva razmišlja o njemu. Ne znam kome se u Njemačkoj može obratiti za pomoć, no bilo bi dobro da razgovarate s njim, kažete mu da ste tu za njega i da ukoliko razmišlja o samoubojstvu da bi bilo dobro da zatraži pomoć stručnjaka. Bez obzira na nedaće koje nas snađu, pomoći uvijek ima, a uz podršku obitelji je puno lakše. Dajte mu do znanja da ćete uvijek biti tu za njega, da ga volite, odnosno da ga toliko volite da ne želite kao roditelji podržavati ponašanja koja mu štete.

Šaljem Vam podršku.

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori