Veza između krvarenja iz nosa i suhog kašlja i liječenje

Zahvat je uredno izveden i sve je prošlo dobro, što se tiče disanja čini se da je puno bolje, ne hrče više, manje diše na usta više na nos, dok je prije bilo obratno, ali jutros joj je opet krenula krv iz nosa, i to 2 puta, a i ostao joj je suhi k

Moja curica ima 5 godina i već duže vrijeme ima problema sa dišnim putovima, već godinu i pol idemo specijalistu za uho grlo nos, jer je imala učestalo krvarenje iz nosa bez ikakvih izazvanih razloga. Uz to imala je i problema s disanjem i hrkanjem u snu, a prije 3 mjeseca počeo joj je i suhi kašalj kojeg nismo izliječili ni sirupima niti antibioticima, niti svim sprejevima koje je dobila. Prije 10 dana liječnik je zbog neuspješnog liječenja odlučio ukloniti treći krajnik. Zahvat je uredno izveden i sve je prošlo dobro, što se tiče disanja čini se da je puno bolje, ne hrče više, manje diše na usta više na nos, dok je prije bilo obratno, ali jutros joj je opet krenula krv iz nosa, i to 2 puta, a i ostao joj je suhi kašalj. Trenutno nam je liječnik dao Avamys sprej kao terapiju ali ni to zasad ne daje nikakav rezultat. Imate li vi koji savjet? Što bi joj još mogli dati da joj olakšamo? Hvala unaprijed. Zabrinuta mama Danijela.

Krvarenje iz nosa može nastati nakon diranja ili kopanja nosa, prehlade, pretjeranog izlaganja suncu, udarca u nos, zbog  puknuće krvne žilice smještene blizu površine sluznice. U neke djece sluznica nosa je toliko nježna i osjetljiva, osobito u tijeku respiracijskog infekta, da i samo kihanje može uzrokovati krvarenje iz nosa. Ukoliko se krvarenja iz nosa često ponavljaju potreban je pregled specijalista otorinolaringologa koji će prema nalazu nosne sluznice odrediti i liječenje. Ako su krvne žile proširene i smješteno vrlo površno obično  se provodi kauterizacija. Ukoliko dijete ima česta krvarenja iz nosa vrši se i provjera krvne slike. 

Suhi, podražajni kašalj može biti povezan s gornjih dišnim putovima. Obzirom da traje već duže od tri mjeseca, potrebno je učiniti pregled i obradu pulmologa te alergološku obradu. Temeljem pregleda i rezultata pretraga odrediti će se terapija, a do tada nastavite s preporučenom terapijom, uz dodatak inhalacija.

dr. Svjetlana Bela Klancir
spec.pedijatar
Poliklinika za dječje bolesti dr. Sabol