Velika trema kod komunikacije s nepoznatim ljudima

Imam 25 godina i više ni sama ne znam što da radim i da li se uopće trebam zabrinjavati. Teško mi je precizno odrediti što mi se točno događa u komuniciranju s ljudima… Događa mi se da se osjećam nesigurno. Reagiram kao da imam tremu, odmah pocrvenim i to me najviše nervira od svega. Također se to događa kad pričam s nekim koga ja smatram “višim” i važnijim od sebe u mentalnom ili nekom drugom smislu. To je kao neka vrsta stida. Neki smatraju da to nije ništa strašno, ali je meni pakao i to nisu nimalo zgodne situacije. Ili mi drhte ruke u društvu kad pijem nešto, a kad sam sama i sa svojima onda ne. Ako izađem s dečkom, imam ogromnu tremu i mislim da on to primjećuje. Ana

 

Draga čitateljice,

Prije svega željela bi Vam reći da većina ljudi u komunikaciji s drugima želi ostaviti dobar dojam. To je naročito izraženo prilikom primjerice predstavljanja poslodavcu, upoznavanja partnera i slično. Dok nelagoda u takvim situacijama ne prelazi granice, odnosno dok god osoba ne osjeća sram ili ogromnu strepnju da bi se mogla osramotiti, problema nema. No, kada nelagoda postane toliko izražena da osoba strepi da bi se mogla osramotiti, kada ju je stid i kada su njezina očekivanja previsoka u smislu da se mora svidjeti uvijek i svima (i pati kada to nije tako) a kvaliteta života je uslijed svega toga narušena, tada bi vjerojatno bilo dobro da potraži pomoć stručnjaka.

Je li nešto strašno ili nije – to je vrlo subjektivno. Osobama koje nemaju takvih problema, Vaši problemi neće izgledati strašno. No Vi sami najbolje znate kroz što prolazite. Iz tog „pakla“  možete izaći uz pomoć stručnjaka koji će Vas osnažiti i pomoći Vam da se naučite nositi s ovakvim situacijama. Prvi korak ste već napravili – osvijestili ste problem. Idući korak je suočavanje s njim zajedno uz pomoć stručnjaka.

Napisali ste da se crvenjenje najčešće događa kada pričate s nekim koga smatrate „višim“ i važnijim od sebe u nekom smislu. Ja bih to identificirala kao mogući problem. Kako je točno viša i važnija ta osoba? Po čemu? Koliko ste vi sami sebi važni?

Za početak možete napisati listu stvari zbog kojih ste važni. Uzmite list papira i napišite: Ja sam važna zato što ili ako vam je lakše Kod mene je super ….

I tako redom. Ne zaustavljajte se dok ne ispišete barem jednu stranicu. Vježba je dobra kako biste zapisali i doveli u svijest stvari koje možda na trenutke zaboravljate.

Za daljnju pomoć i pitanja slobodno nam se obratite u naš Centar.

Želim Vam puno sreće

 

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

Centar Budi svoj

 

 

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori