Utjecaj lanenih sjemenki i ulja na hormonalni sustav

Poštovani, molim informaciju vezano za lanene sjemenke / laneno ulje. Znam da spada u kategoriju fitoestrogena i pomaže u reguliranju nivoa estrogena u tijelu. U slučaju povišene razine estrogena (što nije dobro), snižava ju i ima povoljan učinak.

Moje pitanje je sljedeće – u početnoj menopauzi, kada je razina estrogena (vjerojatno) pala – da li tada može imati nepoželjan učinak, u smislu da podiže razinu estrogena i dovodi do rizika od nekih vrsta karcinoma? Da li je bolje prestati ga konzumirati?

Unaprijed hvala. Sunčana

 

Poštovana,

fitoestrogeni se mogu naći u orašastim plodovima, mahunarkama, osobito soji i njezinim prerađevinama, lanu, sezamu, zobi, ječmu, jabukama, mrkvi, šipku, pšeničnim klicama, ginsengu, hmelju, pivi, komoraču i anisu tj. u sjemenu, korijenu, bobicama i cvjetovima biljaka. Najbolji izvor izoflavona su mahunarke i to naročito soja, sojino zrno, sojin protein, brašno, sojine pahuljice, dok ih u sojinom ulju i sojinom umaku gotovo i nema. Najbolji izvor lignana su lan i laneno brašno, a u lanenom ulju ima ih vrlo malo. Lignani se nalaze u hrani bogatoj vlaknima kao što su sjemenje i žitarice, a najkoncentriraniji su u sjemenju lana. Kumestani su slični izoflavonima, a najčešće ih se može naći u alfalfi, crvenoj djetelini i izdancima grahorica.

Fitoestrogeni smanjuju koncentraciju estrogena u krvi i produljuju menstrualni ciklus, no djeluju i na ostale hormone, točnije mogu sniziti vrijednosti LH (luteinizirajućeg hormona) i FSH (folikulostimulirajući hormon). Istraživanja pokazuju da fitoestrogeni mogu 40-45 % smanjiti broj i jačinu “valunga”, smanjiti vaginalnu suhoću, poboljšati zrelost vaginalnih stanica, pa čak i smanjiti dlakavost na licu. Također, postoje istraživanja sa suprotnim rezultatima, ali napominje se da je pozitivno djelovanje fitoestrogena i oblik tog djelovanja zapravo vrlo individualno. Mnogo istraživanja pokazuju in vitro djelovanje fitoestrogena na stanice kosti, stimulirajući proliferaciju i diferencijaciju osteoblasta, a sprječavajući stvaranje osteoklasta. Time bi fitoestrogeni imali važnu ulogu u sprječavanju osteoporoze ili barem u poboljšanju stanja oboljele. Poznato je da se nedostatak estrogena nakon menopauze može povezati sa razvojem srčanih bolesti. Istraživanja pokazuju da fitoestrogeni snižavaju vrijednosti ukupnog, “lošeg” LDL kolesterola te triglicerida u krvi.

Epidemiološka istraživanja pokazuju da se fitoestrogeni mogu povezati s manjom učestalosti pojave raka dojke, maternice i prostate. Pozitivno djelovanje fitoestrogena nije ograničeno samo na estrogensko djelovanje, nego uključuje i povećavanje apoptoze stanica, inhibiranje angiogeneze (nastanak novih krvnih žila potrebnih za rast karcinoma), smanjenje nastanka slobodnih radikala, smanjenje nastanka trombina i aktivaciju pločastih stanica, povećavanje aktivnosti receptora lipoproteina niske gustoće (LDL) te smanjenje količine enzima koji sudjeluju u pretvorbi testosterona u kancerogeni dihidrotestosteron. In vitro istraživanja su pokazala da žene oboljele od raka dojke ili one koje su ga preboljele trebaju biti na oprezu pri uzimanju fitoestrogena, jer bi mogli poticati rast tumora. Međutim, takvo djelovanje je primijećeno samo u slučaju malih koncentracija genisteina dok je zaštitna uloga istog primijećena pri većim koncentracijama. Općenito, smatra se da fitoestrogeni smanjuju rizik od nastanka raka dojke.

 

Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh.

nutricionistica/specijalistica za kliničku dijetetiku i metabolizam

Klinika za dječje bolesti Zagreb

Definicija hrane d.o.o. 

 

TENA NISETEO

dipl.ing.preh.teh. / nutricionistica / specijalistica za kliničku dijetetiku i metabolizam
Definicija hrane d.o.o.

Moji odgovori