Usporen razvoj govora kod 2,5-godišnjeg dječaka

Poštovanje, moj dječak ima 2 godine i 5 mjeseci. Pedijatar je zamolio da se naprave sve analize jer sumnja na poremećaj pažnje ili autizam. Kad smo ušli u ordinaciju nije uopće na njega reagirao jer mu se ne sviđa. Išli smo kod psihijatra, psihologa, logopeda i defektologa, na eeg, testiranje sluha. Nalazi savršeni osim kod logopeda koji je napisao “usporen razvoj govora.” Upisali smo privatne satove kod logopeda i vidimo napredak. Mene brine njegov fond riječi, iako on raste iz dana u dan. Ponekad se ne želi okrenuti na poziv da ne znam što napravimo. Ide u vrtić, odlično se snašao, igra se s drugom djecom, nježan je i umiljat, voli pažnju, izražava emocije (mazi se, ljubi ili pak ljuti, namršti se i odšeta u svoju sobu), oponaša, istražuje. Psihijatar nas je najviše smirio jer sam ja kao majka prilično izvan sebe.

Oboje se toliko trudimo da s njim pričamo, objašnjavamo mu, čitamo. Ekran je zabranjen osim kad smo na tuti i kad gleda objašnjavamo mu i pričamo kao papagaji. Imamo li razloga za brigu? Hoće li govor doći sam po sebi? Logoped i tretmani ne mogu škoditi, ali se brinem jer ne želi uvijek reći “mama.” Većinom kaže “tata.” “Mama” kaže kad ima neku potrebu, npr. “mama da ode” (“mama daj vode”) i sl. Prije nekoliko dana sam pokušala nabrojati riječi i koje nisu potpuno čiste i došla sam do brojke 60. Veliki pozdrav!

Poštovana,

iz Vašeg upita vidljivo je da ste zabrinuti za razvoj govora i komunikacije svog dječaka. Svakako je pohvalno što ste obavili sve potrebne pretrage. Veseli me da gotovo svi nalazi ukazuju na urednu razvojnu liniju.

U ovoj fazi razvoja svakako je već važno koliko riječi dijete koristi u svom vokabularu, u kojim situacijama i na koji način. No, barem jednako važno je i kako dijete komunicira.

Promatrajte da li Vaše dijete:

  • uspostavlja kontakt pogledom
  • odaziva se na ime
  • komunicira u imperativne (kada nešto želi) ali u deklarativne (kako bi podijelio pažnju) svrhe
  • ima pokaznu gestu
  • donosi Vama igračke kako bi se igralo s Vama
  • razumije upite i naloge
  • reagira na naloge

 

Ako je sve ovo uredno onda će i govor vrlo vjerojatno ići svojim tijekom. Vjerujemo kako su stručnjaci dobro odradili svoj posao te kako će govor u nekoj fazi razvoja sustići potreban razvojni nivo.

Vrlo je važno i pohvalno što ste uklonili sve ekrane iz svakodnevne upotrebe. Nastavite tako i dalje! I svakako nastavite s logopedskom terapijom kako Vam je i sugerirano.

Ukoliko ćete i dalje biti zabrinuti, slobodno se s povjerenjem obratite našem Kabinetu kako biste dobili drugo mišljenje.