Usamljena sam, bezvoljna, nemam prijatelja i osjećam se bezvrijedno

Moj problem je usamljenost koja traje već duže vrijeme. Svaki dan mi je isti. Zbog toga se svake noći budim uznemirena i svakakve mi misli padaju na pamet. Nemam nijednog prijatelja i ne vidim smisao svog života. U školi nikad nisam bila prihvaćena, tako da nemam pojma kako se socijalizirati. Otkad sam odbacila lažne prijatelje, ostala sam potpuno sama. Nekada ne bi izlazila iz kuće mjesecima. Bezvoljna sam i imam periode kada mislim da sam potpuno bezvrijedna. U godinama sam kada svi izlaze i upoznaju novo društvo, ulaze u veze, napreduju u poslu, a ja ništa. Ništa mi u životu ne ide. Kako itko može voljeti ovakvu osobu poput mene?

Odgovor:

Draga čitateljice,

žao mi je što se osjećate usamljeno, bezvoljno i bezvrijedno. Velik broj ljudi u nekom periodu svog života prolazi kroz slične situacije i u tim momentima im se čini da nikome drugome nije tako: da se svi osjećaju dobro, da su sretni, da postižu ciljeve u životu. U momentima kada se tako osjećamo neophodno je zatražiti pomoć stručne osobe. Svoje stanje trebate shvatiti kao upalu pluća koja zahtjeva intervenciju stručnjaka. Stanje nije ugodno, može se činiti kao da će trajati vječno no uz stručnu pomoć i volju osobe kojoj treba podrška, itekako je rješivo. Prvi korak ste napravili jer ste se javili ovdje, a sada slijedi i drugi korak u kojemu možete dobiti puno više od samog pisma i jednosmjerne komunikacije.

Ako imate financijskih mogućnosti potražite pomoć psihoterapeuta po vašem izboru. Ako su vam financijske mogućnosti ograničene, postoje besplatna savjetovališta u kojima rade stručnjaci. Moja sugestija je Tesa ukoliko živite u Zagrebu ili obiteljski centar koji postoje u većim gradovima u Hrvatskoj.
Šaljem vam podršku.

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori