Upućuju li ovi simptomi da proživljavam napadaje panike?

Poštovana, zanima me upućuju li ovi simptomi na napadaj panike? Znači doma sam, u kući, sve je u redu. Najednom osjetim kao da se gubim, da ne znam gdje se nalazim, kao da gubim svijest o sebi, svojoj okolini, okolina postaje izobličena, čudna, strana, javlja se jak strah od ludila, lupanje srca… Onda izađem na zrak, prošećem, smirim se, no opet se ulaskom u prostoriju ili kasnije dogodi isto. A sve je počelo prije četiri mjeseca. Izmorena sam više od stalnog straha od tih napadaja. Je li ovo znak da ludim? Hvala

Odgovor:

Draga čitateljice,

dok ste god svjesni realnosti budite sigurni da ne „ludite“. Simptomi koje imate su jako neugodni i zaista se možete osjećati kao da ćete poludjeti, no to je samo osjećaj. Baš kao što možete osjećati da će vam srce iskočiti iz prsa (a neće).

Moj savjet je da potražite stručnu pomoć jer napadaji panike jako mogu iscrpiti osobu koja ih proživljava i dovesti do toga da vrlo teško funkcionira u svakodnevnom životu. Kako se to ne bi dogodilo, obratite se psihijatru/psihologu/psihoterapeutu kako bi vam pomogao u nošenju s ovim izuzetno neugodnim simptomima.
Sretno!

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori