Poštovani, moje dijete, od dvije i pol godine ima problem natečenih desni već par dana. Crvene su mu desni i pri pranju zubi pojavi se krv. Pedijatrica nam je savjetovala ispiranje limunom i preporučila nam sprej Tantum Verde. Imate li savjet više?

Poštovani, moje dijete, od dvije i pol godine ima problem natečenih desni već par dana. Crvene su mu desni i pri pranju zubi pojavi se krv. Pedijatrica nam je savjetovala ispiranje limunom i preporučila nam sprej Tantum Verde. Imate li savjet više? Nema maleni temperaturicu, no ne može gristi, jer mu je zubno meso dosta spušteno i dijelom prekriva zubiće. Spremam mu samo kašastu hranu. Da li treba duži period da se to povuče? Od čega se pojavi? Meni se čini da je od udisanja, noću spava uglavnom na prsima, otvorenih usta. Hvala unaprijed! Sa štovanjem, mama I.

Gotovo 80 posto djece ima gingivitis ili upalu zubnog mesa. Glavni uzročnici su bakterijski plak i nedovoljna higijena usne šupljina. Plak je ljepljiva membrana koja se stvara djelovanjem hrane i pljuvačke, pokriva zube i zubno meso, a prožeta je milijunima bakterija. Rastu plaka pogoduje hrana koja sadrži šećer, a sam plak proizvodi toksine koji nadražuju i oštećuju gingivu i izazivaju gingivitis.

Upala počinje u dijelu zubnog mesa između zuba, širi se na ostatak zubnog mesa i može ga zahvatiti u potpunosti. Ono je u početku crveno, otečeno, bolno i krvari na najmanji dodir, ali i spontano. Ako dugo traje gingiva postaje plavilčasto-crvena i povećava se.

U liječenju gingivitisa na prvom mjestu je higijena usne šupljine koju treba provoditi na pravilan način i odstranjenjem bakterijskog plaka. Osim pravilnog pranja zuba, možete upotrijebiti Tantum Verde za usnu šupljinu ili preparat propolisa. Svakako preporučam posjetiti stomatologa, ukoliko još niste.

dr. Svjetlana Bela Klancir, spec.pedijatar, Poliklinika za dječje bolesti Dr.Sabol, www.poliklinika-sabol.hr