Ukoliko odem iz kuće s djecom muž je rekao da će prestati plaćati kredit

Živjela sam 20 godina nevjenčano s osobom s kojom imam i dvoje djece (7 i 11 godina). Nikada nije znao s novcem i teškog je karaktera (ljubomoran, posesivan, neodgovoran, agresivan). Trenutno živimo u kući koju smo kupili stambenim kreditom u kojem sam ja sudužnik. Djeca i ja živimo u kući, a on u dvorišnom stanu. Voljela bih otići, ali on mi prijeti da će prestati plaćati kredit i da ću ja kao sudužnik morati. To si ne mogu priuštiti. Mogu li dobiti status samohrane majke, s obzirom da smo na istoj adresi, i kako sam zaštićena od naplate kredita koji je on prestao plaćati? Inače ja plaćam sve režije i sve što je djeci potrebno, a on svoju plaću troši na prijatelje i zabavu. Svakodnevno nas vrijeđa i prijeti nam, a o djeci se uopće ne brine. Ima li kakvoga rješenja i što da učinim? Unaprijed hvala na odgovoru.

Draga čitateljice,

budući da nisam pravne struke moj savjet je da se s istim pitanjima obratite Centru za socijalnu skrb. U timu Centra koji rade s obiteljima nalazi se i pravnik koji će Vam točno znati reći što i kako postupiti, koja zakonska prava imate.

Sa strane psihologa mogu Vam samo reći da je u ovom trenutku najvažnije da zaštitite djecu i sebe od partnerovih postupaka – prijetnje i uvrede sigurno negativno utječu na djecu kao i cijela situacija u kojoj je odnos roditelja loš, a majka uznemirena.

Vjerujem da ćete kada dobijete informacije od pravnika imati jasniju viziju kako se zaštititi i kako iz svega toga “izvući” djecu.

Šaljem Vam podršku.

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Pitajte me Moji odgovori