U ispadima bijesa dječak (4 godine) udara se po glavi i grebe po vratu

Poštovani, naš problem traje već 3,5 godine. Moj sin čim se uspio dići na noge, naučio je i kako se baciti na leđa kada nešto nije po njegovom. Prošli smo dosta faza i malo se sve to primirilo. Sada ima 4 godine i 3 mjeseca. Počeo je s “Hoću i Neću” protestiranjem. Udara krevet, vrata, zid i ostalo kada se naljuti. To me manje brine od činjenice da i sebe udara po glavi te se grebe po vratu. Pokušavamo izbjeći situacije u kojima znam da će tako reagirati, ali ponekad to nije moguće. Molim savjet. Hvala.

Dragi roditelji,

vjerujem da Vas brine kada se Vaš dječak samoozljeđuje te je svakako važno zapitati se kako mu se može pomoći da to ne radi. Možda Vam je teško shvatiti zašto se tako ponaša no zapravo se ne radi o neobičnom ponašanju. Kada se dijete naljuti osjeti veliku energiju unutar tijela koju mi odrasli ne vidimo jer vidimo samo ponašanje i često zanemarimo ono što se događa unutar tijela. Dijete ima potrebu izbaciti tu energiju, ali ono ne zna prihvatljive načine nego zna za samo neke poput udaranja. Najvažnije ga je spriječiti u samoozljeđivanju, ako je potrebno fizički zaustaviti i jasno mu reći „Ne! Ti nisi za udaranje!“ uz to bilo bi dobro kada biste reflektirati njegov osjećaj ljutnje i dali mu alternativu, na primjer „Znam da si sad jako ljut, ali ti nisi za udaranje. Možeš udariti po krevetu.“. Reflektiranje će ga malo umiriti jer će vidjeti da ste razumjeli poruku koju Vam šalje pa neće morati još jače udarati kako biste Vi vidjeli da je on ljut. Ipak kako je potrebno izbaciti tu energiju bilo bi dobro ga usmjeriti na alternativnu radnju tako što mu pokažete kako da ju izvede na primjer kako da udara po krevetu (kako je navedeno u primjeru) ili kako da šara po papiru. Važno je da su te alternativne radnje radnje koje ne ugrožavanju njega ili nekoga drugoga. Također, važno je razumjeti da se djetetu jako teško kontrolirati, ono osjeća ljutnju koja sa sobom nosi jako puno energije, a ne zna osloboditi energiju na adekvatan način, Vi mu možete pomoći usmjeravajući ga prema adekvatnijim načinima. Dakle osim samog postavljanja granice, potrebno je i usmjeriti ga, dati mu ideju kako da izbaci tu ljutnju na način koji je prihvatljiv.

Više o ljutnji i agresivnom ponašanju možete pročitati u sljedećim člancima: https://klinfo.rtl.hr/roditelji-3/roditelji/kako-se-snositi-s-djetetovom-ljutnjom  i  https://klinfo.rtl.hr/djeca-2/predskolci/agresivno-ponasanje-kod-djece

 

Dajana Blažević, magistra psihologije

Centar Proventus

DAJANA BLAŽEVIĆ

magistra psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori