Tužan sam, strah me i želim umrijeti zbog pada razreda

Želim umrijeti zbog pada razreda. Imam skoro 16 godina i prijeti mi pad razreda zbog matematike. Roditelji su mi zadnja dva mjeseca plaćali instrukcije i to je bilo jako skupo, a ja sam uz instrukcije svaki dan vježbao oko dva, ponekad 3-4 sata. Meni matematika jako slabo ide i nisam siguran hoću li proći prvi razred. Već sam i bez toga depresivan i mislim da sam glup i svima radim probleme i ja nisam ništa više nego trošak. Tražim savjet i što da učinim. Izgubljeni

Dragi Izgubljeni,

sigurna sam da u ovom trenutku sve oko tebe djeluje jako crno i problemi djeluju nerješivi, a sama pomisao na matematiku u tebi izaziva grozan osjećaj neuspjeha i tuge. Kad bih ti rekla da je to samo matematika i da bez obzira na ishod mature, to nije najgora stvar na svijetu, pretpostavljam da bi prestao čitati ovu poruku, jer za tebe to zaista trenutno jest najgora stvar na svijetu. Stoga će se moja poruka više usmjeriti na to što možeš učiniti da se problem riješi.

Budući da radim u Logopedsko-rehabilitacijskom centru, često se u radu susrećem s djecom i mladima kojima matematika nikako ne ide. Ma koliko god se trudili, ne uspijevaju je usvojiti. Zato budu uvjereni da su glupi i da ništa ne mogu, a to je zapravo čista laž. Najčešće se nakon logopedsko-psihološke procjene ustanovi da osoba ima specifičnih teškoća u usvajanju matematičkih vještina i zatim se te teškoće mogu i riješiti. Važno je prvo ustanoviti što je problem, a jednom kada ga saznamo, onda ga možemo i riješiti.

Ono što moram jako naglasiti jest ovo – to što ti ne ide matematika, ne znači da si glup, a pogotovo ne znači da nisi ništa više nego problem i trošak. Sigurna sam da tvoji roditelji u tebi ne vide ocjene, već vide svojeg sina kojeg vole i za kojeg najviše žele da je dobro i da je sretan. Naravno da bi voljeli i da imaš dobar školski uspjeh, jer on često (iako ne uvijek) ima utjecaj na buduće zaposlenje, ali to je vrlo sitna stvar u usporedbi s tvojom srećom i dobrobiti.

Dragi Izgubljeni, voljela bih da popričaš s roditeljima o svojim osjećajima i strahu koji proživljavaš, jer koliko god ti se trenutno čini da je matematika najveći tvoj problem, čini mi se da je tvoja trenutna tuga i strah nešto u čemu ti se mora pomoći.

Ukoliko ti ili tvoji roditelji budete trebali više informacija o teškoćama u usvajanju matematike ili o tvojoj depresivnosti, slobodno me kontaktirajte. U svakom slučaju znaj da ne moraš sam prolaziti kroz ovo teško razdoblje, samo trebaš tražiti pomoć i dobit ćeš je.

Srdačno te pozdravljam!